Trgovina bi mogla da transformiše Bliski istok

Na kraju Drugog svetskog rata došlo je do razaranja u Evropi, ali i šire. Svi su bili željni da se sve obnovi što je brže i efikasnije moguće, međutim, nije bilo dovoljno sredstva za to.  Trgovina je bila jedini odgovor i tada je IRU rođena, a uporedo sa njom i TIR. Osnovni princip obuhvata pregled robe na mestu proizvodnje i na krajnjoj destinaciji, a ne na svakom graničnom prelazu. Ako nešto krene naopako, plaćanje odgovarajućih poreza i obaveza je zagarantovano. Iza ovoga stoji želja da se prevoz robe u drumskom saobraćaju što više pojednostavi, čime bi se olakšala trgovina, a samim tim olakšala bi se obnova pogođenih zemalja. I ovo je bilo uspešno.

Ovo su reči generalnog sekretara IRU Umberta de Preta (Umberto de Pretto), koji je tokom svog nedavnog boravka u Muskatu usmerio svoje misli ka istoriji i ulozi koju bi prevoz mogao da igra u političkom, ekonomskom i socijalnom obogaćivanju ovog područja.

Sadašnja situacija na Bliskom istoku ne može da se uporedi sa 1945, i dalje se javljaju neredi u ovom regionu, a svakako postoji prostor za mnogo više međuregionalnih i međunarodnih trgovina, koje bi pomogle u uspostavljanju stabilnosti.

Zašto je trgovina bitna?

Nekoliko upečatljivih statistika:
• Tipičan automobil sadrži komponente iz lanca snabdevanja koji obuhvata oko 10.000 kompanija
• Skoro 750 kompanija učestvuje u izradi ajfona (iPhone)
• 30% svetske trgovine prolazi kroz Crveno more, ali njen veliki deo se tu ne zaustavlja
• Na Bliskom istoku 57% vremena u tranzitu troši se na čekanje na granicama. Ponekad čekanje traje čak dve nedelje
• Kao direktna posledica, 38% troškova prevoza odlazi na „nezvanične naknade“, u velikoj meri u pokušaju da se ova kašnjenja smanje

Celu priču mogu obuhvatiti ovih nekoliko kratkih činjenica: zašto je trgovina bitna; mogućnosti na Bliskom istoku koje trenutno propadaju; i gde se nalaze ključni problemi.
Ovi problemi nas takođe vode do rešenja – bezbedne, olakšane trgovine.
Hajde da ovo pogledamo detaljnije.

Važnost efikasnih lanaca snabdevanja

Potrebna nam je trgovina kako bismo omogućili funkcionisanje lanaca snabdevanja. A lanci snabdevanja su nam potrebni zato što je nabavljanje proizvoda od različitih dobavljača jedini način da se omogući proizvodnja kvalitetnih proizvoda po pravoj ceni.

Primer automobila je najprikladniji. Cena ima veliki uticaj na veličinu lanca snabdevanja: mnogo je jeftinije da proizvođač kupi više delova nego da ih napravi. Kvalitet se takođe uzima u obzir. Postoje specijalizovani proizvođači, suspenzija, na primer, koji snabdevaju čak i vrhunske proizvođače automobila. Nije moguće napraviti nešto tako složeno kao što je automobil, pametni telefon, računar – spisak je skoro beskrajan – bez velikog lanca snabdevanja.

Trgovina donosi mir

Postoji i još jedan važniji razlog zašto je trgovina tako važna. Ona je ključni pokretač mira i prosperiteta. Veća trgovina podrazumeva veći broj radnih mesta, koja ljudima daju više nade za budućnost. Zauzvrat, veće stope zaposlenosti smanjuju razliku između bogatih i siromašnih i podstiču razvoj malih i srednjih preduzeća, koja predstavljaju osnov svake rastuće ekonomije. Ovim preduzećima je potreban veći pristup trgovini, kako bi mogla da kupe svoje zalihe i prodaju svoju robu.

To je uspešan krug, koji trgovina mora da pokrene.

Točak je izmišljen

Alati za ovo već postoje, u vidu UN konvencija. One obuhvataju poreze i carine (TIR), protokole inspekcije (Konvencija o usklađivanju), odgovornost za štetu (CMR), protokoli za prevoz opasne (ADR) i kvarljive robe (ATP).
Već se razmišljalo o uklanjanju prepreka u trgovini.
A na Bliskom istoku bliži se trenutak kada će se to desiti, sa puno pozitivnog kretanja.
Vidimo saradnju između državnih organa, između kompanija, često konkurenata, i između javnog i privatnog sektora. Savez za saradnju u Zalivu se kolektivno opredelio za pristupanje sistemu TIR, kojem već pripada Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a Bahrein i Oman će se uskoro pridružiti.

– Sarađujemo sa našim partnerima širom regiona kako bismo povećali međuregionalnu trgovinu na Bliskom istoku i iskoristili trgovinu koja se odvija kroz Crveno more – kaže Umberto de Pretto.

IRU Svetski kongres: naredni konkretni koraci

Na Svetskom kongresu IRU olakšavamo sastanke između vlade i industrije, kako bi oni razgovarali o narednim konkretnim koracima. Takođe koristimo sam kongres kako bi raspravljali o opcijama i mogućnostima.

Ovih nekoliko dana u novembru će uspostaviti platformu za usmeravanje Bliskog istoka na pravi put ka razvoju svoje trgovine.

– Takođe ćemo razgovarati o inovacijama u našoj industriji i novim tehnologijama koje imaju potencijal da značajno promene naš način rada. Posvetićemo pažnju mogućnostima i izazovima, pomažući u opremanju ove industrije, na Bliskom istoku i šire, dok četvrta industrijska revolucija uzima maha.

Pozivamo vas da dođete, saslušate druge stručnjake i svojom stručnošću doprinesete ovim značajnim razgovorima. Svetski kongres IRU održavaće se u Muskatu, u Omanu, od 6. do 8. novembra 2018. godine. Kako biste se registrovali kao delegat ili ako želite da se bolje informišete, molimo vas posetite iruworldcongress.com 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.