Veliki zadaci pred logističarima – Petina električnih automobila kupljenih u Evropi stizaće iz Kine

Zahvaljujući prodaji električnih vozila, globalno tržište automobila poraslo je za 14% u 2023. Ovo je podatak iz poslednjeg izveštaja Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), a koju navodi italijanski portal supplychainitaly.it naglašavajući da će kineska proizvodnja električnih automobila imati značajan uticaj na evropsku ekonomiju. Kako kažu, ta trgovina će uticati i na pomorski transport, s obzirom na to da su vozila kupljena u Evropi uglavnom proizvedena u Kini, kao i da će se ovaj trend povećavati u narednim godinama.

Detaljna analiza Transport&Environment (T&E)  – nevladine organizacija sa sedištem u Briselu koja se bavi zaštitom životne sredine, istakla je da je skoro petina (19,5%) električnih vozila kupljenih u Evropi prošle godine proizvedena u Kini. Taj procenat u Italiji već dostiže 23%, a do kraja godine stići će do 25%.

Dok su se dosada u Evropu iz Kine uglavnom uvozili automobili Tesla, Dacia i BMW, ova analitička kuća predviđa da bi kineski brendovi mogli doseći 11 procenata tržišta električnih vozila u Evropi do kraja ove godine, a do 2027. godine – čak 20%.

Uvođenje carina EU na uvoz automobila proizvedenih u Kini, kako se navodi u analizi T&E, moglo bi da uspori uvoz, ali bi istovremeno moglo da podstakne kineske brendove da prebace svoje proizvodnje u Evropu.

Prema podacima analize, povećanje EU tarifa za 25% na sve uvozne automobile iz Kine, učinilo bi srednje velike limuzine i SUV-ove (sportska terenska vozila) iz Pekinga skupljim od njihovih evropskih ekvivalenata, što bi podržalo lokalnu proizvodnju. Za male SUV-ove i veće automobile, proizvodnja u Kini ostala bi isplativija.

Prema T&E, Evropska unija ne bi trebalo da teži zaštiti svojih automobilskih kompanija od značajne konkurencije, jer bi se na taj način ograničila ponuda električnih automobila po pristupačnim cenama za Evropljane. Dodatni predlog je da veće carine budu praćene propisima koji podstiču proizvodnju električnih vozila u Evropi, kao što su ciljevi elektrifikacije korporativnih voznih parkova do 2030. godine, uz dogovoreni cilj od 100% vozila sa nula emisija do 2035. godine, piše supplychainitaly.it.