Vlasnici prodaju GEFCO, cena 2 milijarde evra?

Ruske železnice i proizvođač automobila Stellantis stavili su na prodaju francusku logističku kompaniju GEFCO, izvestio je u sredu (23. juna) Reuters, pod oznakom „EKSKLUZIVNO“. Agencija procenjuje da vrednost transakcije može premašiti 2 milijarde evra.

JP Morgan i Rothschild & Co, kojima je poverena prodaja, već su pronašli nekoliko zainteresovanih, piše Reuters, navodeći da su izvor informacija „lica upućena u ovo pitanje“. I francuski list Les Echos piše da je ovo potvrđeno iz nekoliko izvora. GEFCO, vlasnici i banke, kako je naveo Reuters u sredu, odbili su da komentarišu.

U trenutku objavljivanja ovog teksta u petak (25. juna), portal trans.info čekao je komentar kompanije GEFCO.

GEFCO je osnovan 1949, a grupacija danas posluje u 47 zemalja i opslužuje 300 lokacija širom sveta, sa oko 11.500 zaposlenih. Njihovi prihodi u 2020. godini iznosili su 3,8 milijardi evra, što je značajan pad od 19,7% u poređenju sa finansijskom 2019. godinom. Takođe je došlo do smanjenja ponovljene EBIT marže na 3,7% (u poređenju sa 4,3% u 2019. godini).

GEFCO pruža logističke usluge za automobilsku industriju, a neki od njihovih korisnika su kompanije Stellantis, Ford, Renault, Škoda, Toyota, ali i Nestle, Electrolux…

Zatvaranje fabrika i predstavništava i neuporedivo manje interesovanje potrošača za kupovinu automobila tokom pandemije, uzrok su ovakvog rezultata. Prodaja automobila se, kako podseća Reuters, u međuvrememnu oporavila, pa je broj registracija u Evropi tokom maja porastao za 74%.

Francuska PSA grupa, koja je prošle godine preimenovana u Stellantis nakon spajanja sa FCA, prodala je ruskim železnicama 2012. godine 75% udela u kompaniji GEFCO za 800 miliona evra.

Stellantis je i dalje glavni kupac kompanije GEFCO, koji im donosi oko polovine prihoda, navodi Reuters.