Zašto je transportni proces bez skladišta poželjan, ali gotovo nemoguć?

Kako bi mogla da savladaju oscilacije na tržištu, proizvodna preduzeća moraju posegnuti za skladištenjem svoje robe. Zbog toga su pitanja – kako brzo pronaći skladišne površine i na šta je potrebno obratiti pažnju kako bi se obezbedila efikasna skladišna logistika, od velikog značaja.

Svako proizvodno preduzeće rado bi želelo da izbegne skladištenje robe, a naročito dugo skladištenje, koje znači da roba nikako ne dolazi do kupca.

Potražnja za robom se ne može uvek tačno predvideti, prekomerna proizvodnja se ne može uvek izbeći. Hteli – ne hteli, dolazi do proizvodnje iznad trenutnih potreba, kada se proizvedena roba mora barem kratkoročno uskladištiti.

Osim sezonskih špiceva u proizvodnji, ovo se takođe može dogoditi kada nas zadesi situacija poput aktuelne pandemije korona virusa.

Uprkos postojanju mnogobrojnih eksternih ponuđača, često je veoma teško pronaći slobodno skladište za kratkoročni zakup. U širim gradskim područjima, kao i u okolini gradova, u vreme korone predstavlja pronalaženje skladišnih kapaciteta za zakup na šest meseci ili manje, predstavlja pravi izazov.

Kratkoročno raspoložive skladišne i logističke površine se već godinama jako traže. Izvoz robe sa skladišta je još jedan faktor koji utiče na lanac snabdevanja i mora biti prilagođen postojećim procesima.

Kako bi što bolje upravljalo uskladištenjem robe i kako bi se što uspešnije savladali izazovi tržišta, potrebna su digitalna rešenja koja čine mogućim troškovno i vremenski efikasan lanac snabdevanja. Za sve to, korisniku moraju biti na raspolaganju sve informacije o nalogu. Ukoliko su one međusobno povezane u sistemu, moguće je sinhronizovati sve procesno relevantne podatke transportne logistike, koji se tek onda mogu korisiti za procese u okviru lanca snabdevanja.

Potražnja za odgovarajućim skladišnim površinama predstavlja izazov za pojedina preduzeća. U prevazilaženju poteškoća, efikasan alat može biti TIMOCOM Berza tereta, koja omogućava brzo i fleksibilno delovanje na tržištu i po potrebi spontano skladištenje robe.Sa mrežom od preko 45.000 klijenata, aplikacija nudi različite skladišne površine i vrste skladišta u Evropi. Ukupno, na raspolaganju je više od 7.000 skladišnih i logističkih površina.

Ovde skladišta ne nude samo veliki ponuđači logističkih nekretnina. Mnoga mala i srednja preduzeća u logističkoj branši imaju manje ili srednje logističke površine, koje najčešće nisu stopostotno iskorišćene, te ih nude na ovoj Berzi dobijajući mogućnost da ostvare dodatnu dobit. One su idealne za međuskladištenje – naročito u slučaju neplanirane potrebe.

Više detalja o mogućnostima zakupa skladišnog prostora potražite OVDE.