Ušteda ili zavera? – Nova odluka samouslužnih perionica u Beogradu razočarala korisnike

Skraćeno vreme trajanja žetona za pranje automobila, koje su odnedavno počele da primenjuju mnoge samouslužne autoperionice u Beogradu, pokrenulo je brojna nagađanja o razlozima za ovakvu odluku. Pojedini vozači tvrde da je reč o dogovoru vlasnika koji u uslovima opšteg povećanja cena žele da skrate korišćenje svoje usluge za nadoknadu koja je ostala ista. Ipak, postoje razlozi koji donekle opravdavaju postupak vlasnika perionica, a odnose se na poskupljenje energenata, kao i rast mnogih drugih cena u zemlji.

Sve veći broj vozača širom Beograda posećuje saomouslužne autoperionice kako bi izbegli gužve u klasičnim, skratili vreme pranja vozila i platili nižu cenu.

Mnogi od njih nedavno su doživeli neprijatno iznenađenje kada su naišli na obaveštenje da je vreme trajanja jednog žetona za pranje automobila sa dosadašnjih 180 sekundi (tri minuta) skraćeno na dva minuta.

Zašto su vlasnici perionica skratili vreme pranja?

Ovaj potez izazvao je nezadovoljstvo kod velikog broja vozača, a udruženje potrošača Efektiva objavilo je spisak samouslužnih autoperionica koje su, navodno prema internom dogovoru, smanjile vreme trajanja pranja. Portal Biznis.rs istraživao je da li iza odluke stoji dogovor vlasnika ili je u pitanju logičan potez koji bi poslovanje perionica učinio održivim.

– Cena pranja se nije menjala, jedino što se promenilo jeste vremenski interval koji je na pojedinim mestima smanjen. Kada je posao sa samouslužnim perionicama u Srbiji počeo da se razvija, a to je bilo pre desetak godina, cena nafte se kretala između 80 i 90 dinara po litru. Danas je cena ovog energenta dostigla vrednost od oko 160 dinara po litru. Prašak koji se koristi za pranje vozila proizvodi se u Nemačkoj. Pre desetak godina plaćalo se oko 200 dinara za kilogram, a sada je dostigao cenu od preko 400 dinara – objašnjava za Biznis.rs vlasnik samouslužne autoperionice koja posluje na Novom Beogradu.

On kaže da razlog za skraćenje vremena koje je sada na raspolaganju korisniku treba tražiti i u višoj ceni vode koja je neophodna za ovu delatnost. Uzmemo li u obzir poskupljenje cene struje, dolazimo do zaključka da je kraće vreme pranja jedan od poteza autoperionica koji bi trebalo da im poslovanje učini isplativim.

Pixabay.com/ Janis Liepa

– Kod nas postoji i problem koji se tiče tehničkih karakteristika uređaja za naplatu pranja. Kovanice se ne upotrebljavaju često kao što je to slučaj u Evropskoj uniji. Tamo se za 1 evro i 20 centi dobije proporcionalno vreme pranja. Kod nas se koriste automati za razmenu papirnog novca kako bi korisnik dobio žeton. Neki vozači su sugerisali da bi perionica trebalo da povisi cenu, a da period pranja ostane isti. Automati najčešće primaju novčanice od 100, 200, 500 dinara i ne može se podesiti da primi 120 ili 130. Tako se došlo do ideje da se smanji vremenski interval pranja vozila, a cena usaglasi sa realnim troškovima koje perionice imaju – objašnjava sagovornik Biznis.rs i dodaje da je u najvećem broju perionica smanjeno vreme sa 180 na 120 sekundi.

Cena korišćenja usisivača, aktivne pene i ostalih usluga je, prema njegovim rečima, ostala ista.

Opšte poskupljenje nije jedino opterećenje

Pored uvećanih troškova koje samouslužne autoperionice imaju prilikom plaćanja energenata, vode i hemije koja je neophodna za rad, trebalo bi uračunati i troškove amortizacije uređaja koji se koriste prilikom samouslužnog pranja.

– Mikroprah je specijalan proizvod, rastvara se u toploj vodi i najefikasniji je prilikom pranja automobila. Tu su i četke, a uz njih se koristi tečni sapun pomešan sa vodom. Ne treba zanemariti troškove održavanja pumpi koje je potrebno servisirati, a nekada i menjati. Cena jedne pumpe kreće se između 600 i 700 evra. Takođe, trebalo bi ukalkulisati i zamenu membrana za osmozu koje stvaraju destilovanu vodu za ispiranje vozila. Ona ne sadrži hlor i kamenac, što je neophodno da proces pranja protekne u skladu sa propisanim standardima – ističe sagovornik portala Biznis.rs.