(VIDEO) Kako smestiti 87 kamiona na 30 parking mesta?

Dok vozači koriste pauzu, njihova tri teška kamiona (do 40 tona) mogu se parkirati jedan iznad drugog. Očekivani troškovi smeštaja su oko 50 evra. Fantazija? Ne, nije – nova ideja o parkiranju kamiona, na kojoj radi Abona, nemačka kompanija.

Abona je na sajmu komercijalnih vozila NUFAM 2019 predstavilao koncept za parkiranje kamiona Truck Tover . Inovativni projekat može biti odgovor na nedostatak parking mesta za teretna vozila, što je jedan od gorućih problema u inustriji.

Takva višespratna struktura omogućila bi povećanje kapaciteta postojećih parkirališta bez potrebe za dodatnim prostorom. Prema najavi kompanije Abona (IT kompanija), Truck Tover može da primi do 87 kamiona na 30 parking mesta. U središtu dizajna je inovativni mehanizam. Pre ulaska u „toranj“, kamion se odmerava i usmerava na pravo mesto na osnovu njegove težine i lokacije i težine već parkiranih vozila. Kada se kamioni u objektu podižu i spuštaju po principu protivteže, mehanizam stvara energiju. Pored toga, fotonaponski paneli na krovu proizvode električnu energiju. To znači, na primer, da se hladnjače mogu priključiti na mrežu bez potrebe za pokretanjem motora.

Faza dizajna je završena testom izvodljivosti. Prvi prototip trebalo bi da bude razvijen u roku od dve godine.