5 NAJVEĆIH pokušaja krijumčarenja kamionima u 2021.

Marihuana, kokain, cigarete, kilogrami zlata u pločicama, ptice u prtljagu, neobični, retki i vredni predmeti, nakit, satovi, umetničke tvorevine, nafta, stotine hiljade evra… Listi nema kraja, a raznovrsni su i načini na koje krijumčari pokušavaju da prođu ispod radara carinika.

Iz Uprave carina, pak, poručuju da sve ono što krijumčarima padne na pamet – carinici već znaju: ne samo što do detalja poznaju sve konstrukcije vozila, pa vrlo lako otkriju robu za šverc u specijalno izrađenim bunkerima i fabričkim šupljinama, već do detalja poznaju i „konstrukciju“ ljudske psihe, pa im svega nekoliko trenutaka treba da utvrde da li je neko za detaljan pregled ili ne. A toliko i imaju.

Da je posredi krajnje izazovna profesija pokazuju i velike zaplene koje su se dogodile tokom 2021. godine. Njih je, nažalost, bilo daleko više nego što može stati u jedan pregled.

Od svih pokušaja nelegalnog prevoza robe u kamionima koji su zabeleženi tokom prethodne godine, ovih 5 posebno su se istakli po originalnosti i bizarnosti!

  • Tona lanaca za među dečjim sličicama

Carinici su 29. decembra 2021. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, među prijavljenom robom u jednom kamionu, otkrili skoro tonu težak “višak“ lanaca za sneg, ali i “manjak“ od 8.000 kesica sa samolepljivim sličicama popularnih dečjih junaka “Angry Birds“.

Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled izdvojen kamion beogradskih registarskih oznaka, natovaren sa oko 13 tona različite robe za uvoznika u Bugarskoj.

Upoređivanjem dokumentacije i onoga što je zatečeno u tovarnom delu, utvrđeno je da se među prijavljenom robom nalazi i 220 neprijavljenih lanaca za sneg teških oko 900 kilograma, ali i da nedostaje 10 kutija sa 8.000 kesica samolepljivih sličica popularnih dečjih junaka “Angry Birds“.

Vrednost netačno prijavljene robe premašuje milion dinara, zbog čega će protiv izvozničke firme biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

  • Ispod posteljine 4,5 kilograma zlata

Carinici su, u saradnji sa policijom, 6. decembra 2021. godine na prelazu Gradina zaplenili 4,5 kilograma zlata u pločicama, koje je vozač jednog kamiona sakrio ispod posteljine na krevetu u kamionskoj kabini.

Foto: Uprava carina

Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao kamion turskih registarskih oznaka, natovaren robom koju je prevozio iz Nemačke ka Turskoj. Bez obzira što je vozač kamiona rekao da sem robe koju prevozi nema ništa da prijavi, kamion je izdvojen za detaljan pregled.

Tokom kontrole kamionske kabine, ispod dva jorgana i jastuka spakovanih na donjem krevetu iza vozačkog sedišta, carinici su pronašli tri paketa obmotana selotejp trakom. Kada su paketi otvoreni, utvrđeno je da se u njima nalaze zlatne pločice sa utisnutim oznakama „Au 999,9“.

Merenje je pokazalo da se radi o 4,5 kilograma čistog zlata, čija će vrednost naknadno biti utvrđena.

  • Kamion prepun neprijavljene robe – polovni bicikli, skuteri, autodelovi…

Slučaj na punktu Merdare otkriven je tokom maja, kada je na red za kontrolu pristigao kamion čačanskih registarskih oznaka, koji je prema priloženoj dokumentaciji, iz Nemačke ka APKiM prevozio polovno kombi vozilo. Niko nije ni slutio da je prijavljeni polovni kombi zapravo jedina prijavljena stvar u kamionu prepunom neprijavljene robe.

Foto: Uprava carina

Kada je skinuta carinska plomba radi detaljnog pregleda, pred carinicima se ukazao tovarni deo kamiona prepun razne upotrebljavane robe: bicikala, skutera, polovnih delova za automobile, elektro-uređaja i drugih aparata, od čega je deo bio natovaren i u prijavljeni kombi.

Tek tada je 65-godišnji vozač pokazao fakture, ali kako one nisu bile evidentirane u tranzitnom dokumentu, roba se tretira kao neprijavljena.

Kamion je potom dopraćen do carinskog magacina u Gadžinom Hanu gde je detaljno pregledan, pa je utvrđeno da se u njemu, pored prijavljenog kombija, nalazi i neprijavljena roba, vredna preko 46.000 evra.

Kako krijumčarena roba prelazi trećinu vrednosti vozila i kamion je zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, čime je vrednost ovog prekršaja uvećana na oko 108.000 evra.

  • 320 kg marihuane u hladnjači

Carinici su, u saradnji sa policijom, oko ponoći 26. oktobra 2021. godine sprečili krijumčarenje preko 320 kilograma marihuane otkrivenih u jednom kamionu koji se prazan iz pravca AP KiM kretao ka centralnoj Srbiji.

carina.rs

Tovar droge je otkriven u dubinskoj kontroli u okolini Kraljeva, kada je mobilni tim carinika sa policijom sproveo vanrednu kontrolu hladnjače marke Iveco domaćih registarskih oznaka.

Detaljna kontola je potvrdila da su sumnje bile opravdane, jer je tik iza kabine vozača otkrivena dupla pregrada u delu predviđenom za rashladni uređaj, gde se nalazio specijalno napravljeni bunker za potrebe skrivanja krijumčarene robe.

Carinici i policajci su iz tog prostora izvadili 61 paket marihuane ukupne težine 321,3 kg, karakteristično zapakovanih i oblepljenih plastičnom folijom.

  • Carinici u turskom kamionu pronašli 230.000 evra

Slučaj je otkriven na izlazu prelaza Gradina, kada je za detaljnu kontrolu izdvojen kamion turskog prevoznika koji se iz Mađarske uputio ka Turskoj.

Foto: Uprava carina

Carinici su tokom pregleda kabine kamiona, na krevetu vozača primetili kofer, za koji je turski državljanin koji je upravljao teretnjakom rekao da sadrži njegove lične stvari.

Međutim, čim je započeo pregled, carinici su na dodir osetili čvrstu pregradu na sredini kofera, da bi ubrzo bilo utvrđeno da je reč o kartonu kojim je ovaj vozač pokušao da prikrije gotovinu koju je pokušao da prokrijumčari.

Reč je o sumi od čak 230.000 evra spakovanoj u pet paketa zavijenih u papir, najvećim delom u apoenima od 200 evra, za koju je vozač izjavio da pripada njemu.

Izvor/foto: Uprava carina