Bez PDV-a i carine za donacije iz inostranstva

Ministarstvo finansija preduzelo je neophodne mere kako bi se u najkraćem mogućem roku što efikasnije i bez ikakvih zastoja izvršio uvoz humanitarne pomoći koja sa svih strana stiže u Srbiju.

Kako bi se dodatno olakšale procedure vezane za slanje humanitarne pomoći iz inostranstva potencijalnim donatorima Ministarstvo preporučuje da o donaciji obaveste nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo. Potrebno je načiniti specifikaciju robe u humanitarnoj pošiljci i navesti primaoca robe.

Ukoliko pošiljka sadrži hranu biljnog i životinjskog porekla, na sajtu Uprave carina potrebno je proveriti na kom graničnom prelazu je organizovano stalno prisustvo fitosanitarne i veterinarske inspekcije. Spisak ovih graničnih prelaza u najkraćem roku imaće i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Sve donacije iz inostranstva oslobođene su carina i PDV-a u skladu sa Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći („Službeni list SR“J, br 53/1, 61/1, 36/02 i „Službeni glasnik RS“, broj 101/05).

Kada je reč o prometu robe u zemlji koja je namenjena humanitarnoj pomoći, taj promet nije oslobođen PDV-a. Međutim, svi obveznici poreza na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana po osnovu prihoda od samostalne delatnosti, koji porez plaćaju na stvarni prihod, imaju pravo da izdatke po osnovu humanitarne pomoći iskažu kao rashod u iznosu do 5 odsto od ukupnog prihoda, odnosno da ostvare poresku olakšicu propisanu Zakonom o porezu na dobit pravnih lica (Sl. Glasnik RS“, br 25/01…108/13) i Zakona o porezu na dohodak građana („Sl. Glasnik RS“, br 24/01…108/13).

Donacije putem mobilne telefonije koje se distribuiraju preko svih operatora (SMS poruke na broj 1003) oslobođene su PDV-a.

Spisak graničnih prelaza preko kojih ze uvozi humanitarna pomoć u hrani pogledajte OVDE

Više informacija o carinskim povlasticama na humanitarnu pomoć možete procitati OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.