„Birajte Kelebiju, umesto Horgoša“ – Radovi u jeku, a kolone sve duže

Rekonstrukcija i dogradnja graničnog prelaza Horgoš, jednog od najopterećenijih i najfrekventnijih prelaza u zemlji, u punom je jeku. Iz Uprave carina poručuju da, kako se približava početak turističke sezone, „broj putnika i vozila će neminovno rasti, tako da treba očekivati i duža zadržavanja od uobičajenih“.

Treba imati u vidu da je prošle godine tokom letnje sezone – jun, jul i avgust, uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo preko milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi. U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka, navode.

Povremeno zatvaranje pojedinih traka, već uslovljava duža zadržavanja u teretnom saobraćaju i stvaranje dužih kolona kamiona na izlazu iz zemlje, na šta, kako tvrde iz Carine, „granične službe ne mogu da utiču“.

Prema najavi Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, radovi na samom prelazu, kao i na prilaznim saobraćajnicama trajaće oko godinu i po dana, tako da bi preporuka bila da se kao alternativa korste drugi manji prelazi. Za putnički saobraćaj su to Kelebija, Đala, Horgoš II, Rabe, Bački Breg, Bački Vinogradi, Bajmok i Rastina, a za teretni Terminal Kelebija, navodi se u saopštenju Carine.

Podsetimo, projekat, u koji će biti uloženo nešto više od dve milijarde dinara, pored rekonstrukcije nekih od postojećih objekata, predviđa i izgradnju četiri nove saobraćajne trake za putnička vozila i autobuse na ulazu u zemlju, dve dodatne saobraćajne trake za kamione na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju.

Foto: Uprava carina