CARINA: Važan korak ka uvođenju jednošalterskog sistema

U Upravi carina je 4. novembra 2020. godine, u saradnji sa Svetskom bankom i uz učešće eksperta iz švedske konsultatnske kuće KGH održana onlajn radionica za izradu tehničkog plana Nacionalnog jedinstvenog šaltera (Single Window). Kao jedan od strateških ciljeva u poslovnoj i IT strategiji Vlade Srbije ovaj projekat predstavlja značajan korak za uspostavljanje bespapirnog i integrisanog postupka na granici, navela je Uprava carina na svom sajtu.

Otvarajući skup, zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković je istakao da će uvođenje tog sistema pre svega doprineti stvaranju boljeg poslovnog okruženja u Srbiji.

– Nacionalnim jednošalterskim sistemom povezuju se svi učesnici u spoljnotrgovinskom prometu, kako državni organi, tako i poslovna zajednica, a kao što je poznato, Evropska unija je takođe, 28. oktobra promovisala novu inicijativu za implementaciju ovog sistema, koji treba da omogući modernizaciju i ubrzanje carinskih kontrola, odnosno olakšani protok robe i putnika preko granica –  kazao je Marinković, izrazivši pritom zahvalnost inostranim ekspertima koji su u Srbiju došli kako bi preneli svoja iskustva.

Da bi približili prednosti jednošalterskog sistema eksperti iz konsultantske kuće KGH Krister Anderson i Sem Maher održali su prezentacije, osvrnuvši se na sve elemente tehničkog plana, koji bi trebalo da bude završen do kraja marta 2021. godine.

Projekat predviđa formiranje međuresorne radne grupe, u čijem bi radu učestvovali predstavnici svih relevantnih aktera u spoljnotrgovinskom prometu, a o velikom interesovanju svedoči i činjenica da su pored carinskih službenika u radionici učestvovali i predstavnici preko 20 različitih državnih organa i tela.

Uvođenje jednošalterskog sistema je deo projekta o unapređenju trgovine i saobraćaja na Zapadnom Balkanu pokrenutog prošle godine u saradnji sa Svetskom bankom. Cilj tog projekta je olakšanje trgovine i transporta na području zemalja našeg regiona i EU, zatim uvođenje potpunog elektronskog poslovanja u oblasti koja se odnosi i na carinsko poslovanje, kao i efikasnost u pogledu sigurnosnih kontrola, čime bi se obezbedio veći nivo bezbednosti samog carinskog poslovanja.

Taj projekat, čija puna implementacija je predviđena do kraja 2025. godine, treba da podrži napore šest zemalja, odnosno carinskih teritorija Zapadnog Balkana (Albanije, BiH, AP Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije), za unapređenjem ekonomske saradnje u regionu i sa EU.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.