Izvoz organskih proizvoda – Na sajmu u Nirnbergu ugovoreni poslovi vredni više od 8 miliona evra

Domaće kompanije koje su učestvovale na Međunarodnom sajmu organske hrane Biofach u Nirnbergu ugovorile su poslove čija vrednost premašuje osam miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije.

U okviru paviljona Srbije, na sajmu održanom od 13. do 16. februara, predstavilo se osam kompanija.

Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova Privredne komore Srbije (PKS) istakla je da prve analize učešća kompanija iz Srbije na najvećem specijalizovanom međunarodnom sajmu organske hrane pokazuju da su domaće firme imale više od 900 B2B sastanaka sa kupcima iz regiona, ali i iz Nemačke, Francuske, Holandije, Švajcarske, Belgije, Poljske, SAD, Kanade.

Na sajmu su se predstavile kompanije Menex i MDDP Janić iz Kruševca, Ecoagri Serbia iz Bele Crkve, Frutorga iz Prokuplja, Medino iz Krnjeva, ITN GROUP iz Beograda, Es Komerc iz Prijepolja i DBA Promet iz Arilja.

– U okviru nacionalnog paviljona Srbije, pod sloganom „We speak organic“, srpski organski proizvođači predstavili su širok proizvodni asortiman od svežeg, sušenog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda. Ovogodišnji sajam ugostio je 2.550 izlagača iz 94 zemlje sveta i bio je prilika za naše kompanije da razgovaraju sa svetskim distributerima, maloprodajnim lancima i uvoznicima iz sektora ogranske proizvodnje koji je pokazao da je otporan na krizu – kaže Lalović.

Ove godine je prvi put organizovana i studijska poseta sajmu organske i prirodne kozmetike VIVANESS koji se održava u okviru sajma Biofach. VIVANESS je posetilo šest proizvođača organske i prirodne kozmetike iz Srbije: All Nut, MNS, Najbolje iz prirode, Amelles kozmetika, Matrina cosmetics i Royal Balm.

Oko 35.000 posetilaca iz 128 zemalja prisustvovalo je vodećem svetskom sajmu organske hrane Biofach i Međunarodnom sajmu prirodne i organske kozmetike VIVANESS.

Ovogodišnji nastup organizovan je pod sloganom „We speak organic – Organic product from Serbia – Tradition Transformed into Innovation” uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalnom asocijacijom Serbia Organica.

Iako zauzimaju tek oko 1% ukupnog svetskog tržišta hrane, organski proizvodi postaju sve traženija roba u svetu i sve je značajnije učešće ovih proizvoda u svetskim trgovinskim tokovima. Podaci pokazuju da se organska proizvodnja u Srbiji 2023. godini odvijala na ukupnoj površini od oko 45.000 hektara, bilo da se radi o proizvodima koji su već sertifikovani ili onima koji su u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod.

Na štandu Srbije, uz podršku Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) organizovani su i sastanci domaćih proizvođača sa multistejkholderima, pod nazivom Partnership for Sustainability „Partnerstvo za održivost“, dodaje se u saopštenju PKS.

Foto: Pixabay/ElasticComputeFarm, ilustracija

  • PROČITAJTE I: 

Kakva je procedura za transport uzoraka hrane, kao što su bobičasto voće, peciva, mešavina voća i povrća?