IZVOZ hrane na udaljena tržišta – Srpske firme očekuju nove poslove vredne 10 mil EUR

Kompanije iz Srbije koje su izvoznu ponudu predstavile na nedavno održanom Međunarodnom sajmu prehrambene industrije Gulfood u Dubaiju imale su skoro 2.000 sastanaka sa potencijalnim kupcima, a očekuju, prema prvim analizama, nove poslove vredne čak 10 miliona evra.

Za većinu proizvođača hrane iz Srbije pored tradicionalnih izvoznih tržišta otvorena je šansa za nove poslovne aranžmane sa UAE, Saudijskom Arabijom, Jordanom, Katarom, zemljama Afrike, SAD, Kanadom i drugim udaljenim tržištima.

Posetioci sajma Gulfood, kao i potencijalni poslovni partneri imali su priliku da se upoznaju sa širokim asortimanom najkvalitetnijih srpskih proizvoda počev od svežeg i prerađenog, smrznutog, pasterizovanog i konzerviranog voća i povrća, preko proizvoda na bazi tartufa, ajvara, meda, supa, začina, čajeva, voćnih sokova, džemova i marmelada do širokog asortimana slatkiša i zdravih grickalica, ističe Jovanka Ćalina, rukovodilac Centra za sajmove Privredne komore Srbije (PKS).

Naši privrednici održali su niz važnih sastanaka sa velikim distributerima voća u UAE i zemalja Zaliva, kao i sa predstavnicima trgovinskih lanaca.

Sajam Gulfood organizovan je od 20. do 24. februara 2023. godine, a 25 kompanija iz Srbije, iz prehrambenog sektora, u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije (RAS), predstavile su svoje proizvode u jednoj od glavnih hala Trade Centre Arena/World Food, rezervisanoj za nacionalne paviljone.

Na Nacionalnom paviljonu Srbije izvoznu ponudu promovisale su: Master Fruits – Beograd; ITN Group – Zemun; PIK – Bečej; Sirogojno Company – Sirogojno; Strela Group – Kljajić; Master Food – Užice; Laki – Arilje; Don Don – Beograd; The Fun&Fit Company – Zemun; NS Bomi – Obrenovac; Packom International – Leštane; Minela – Batočina; Tartufi SR – Beograd; Nisha – Beograd; Yumis – Niš; Agranela – Valjevo; Cold Pressok – Beograd; Budimka – Požega; Fruct Company – Udovice; Jaffa – Crvenka; Zdravo Organik – Selenča; Naš med – Rača; kao i beogradske kompanije Damar Confit, Revita i Adore Chocolat.

Ovogodišnje, 28. izdanje sajma Gulfood prevazišlo je sva očekivanja – preko 5.000 izlagača iz 128 zemalja, od čega 20.000 svetskih brendova, a čak 49% novih izlagača, predstavili su svoje proizvode u 24 hale na preko milion m2 i privukli pažnju više od 100.000 posetilaca, kupaca, uvoznika, ditributera i maloprodajnih lanaca, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.