Kina povećala izvoz za 60% u prva dva meseca 2021.

Kineski izvoz porastao je za više od 60% u prva dva meseca 2021, u odnosu na prošlogodišnje najniže rezultate prouzrokovane pandemijom korona virusa, jer je potražnja za proizvodima iz Kine u SAD i Evropi nastavila da se oporavlja, piše Wall Street Journal.

Ovaj skok izvoza nije bio iznenađenje za ekonomiste, s obzirom na to da je kineska ekonomija bila paralisana tokom 2020. godine, kada su vlasti zaključale Vuhan i zatvorile veći deo zemlje.

Ipak, skok od 60,6% u odnosu na period januar-februar 2020, koji je u nedelju objavila Generalna uprava carina u Pekingu, znatno je nadmašio rast od 40% koji su očekivali ekonomisti.

Kina obično objavljuje podatke za prva dva meseca u godini, kako bi eliminisala uticaj lunarnog novogodišnjeg praznika, koji može pasti u januaru ili februaru.

Ove godine, samo u februaru, isporuke su porasle za 154,9% u odnosu na godinu ranije, što je rekordni mesečni porast kineskog izvoza u odnosu na prošlu godinu (nakon jednako istorijskog prošlogodišnjeg pada).

Kineski uvoz takođe je porastao – 22% u odnosu na prva dva meseca prošle godine. Ovaj rezultat je takođe viši od onoga što su ekonomisti očekivali (rast od 15%), a takođe pokazuje i ubrzavajući trend u odnosu na decembar (rast od 6,5%).

Ukupno posmatrano, kineski trgovinski suficit januar-februar je porastao na 103,25 milijardi dolara, znatno iznad projekcije ekonomista od 57,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će ovaj takozvani „efekat niske baze“ podići i ostale glavne kineske ekonomske podatke za prvi kvartal godine, koje se obično prate u međugodišnjem periodu.

Međugodišnja poređenja postaće otežana u narednim mesecima. Posle naglog pada trgovine u prva dva meseca 2020. godine, sektor se oporavio na proleće, a nakon toga je – u većem delu druge polovine godine, iz Kine počela da stiže velika količina zaštitne medicinske opreme, kao i elektronskih uređaja za rad od kuće, namenjenih zadovoljavanju velike potražnje ostatka sveta pogođenog pandemijom, piše Wall Street Journal.