Neočekivane brojke u trgovini Srbije i Rusije: Manja robna razmena, veći izvoz

Robna razmena između Rusije i Srbije, prošle godine beleži pad od 31,8 odsto. Kako Portal RT Balkan piše, razlog su pre svega uvedena trgovinska ograničenja i snižavanje obima uvoza iz Rusije. Iako Srbija nije uvela sankcije Moskvi, evropske sankcije su se odrazile na trgovinsku saradnju Srbije i Rusije.Vrednost trgovinske razmene bila je 2,9 milijardi dolara, s tim što je Srbija prodala više svoje robe na ruskom tržištu nego što je uvezla.

Srpski izvoz iznosi 1,2 milijarde dolara, što predstavlja rast od oko 200.000 dolara, dok je sa 1,7 milijardi dolara, uvoz u padu od 44,1 odsto.

Evropska rampa na uvoz ruske nafte preko mora, kako navode, uticala je i na Srbiju, jer se sve količine nafte koje dolaze u našu zemlju dopremaju preko Jadranskog naftovoda (JANAF), pa je zbog ove zabrane naša zemlja zvanično 5. decembra 2022. godine ostala bez ruske nafte. U godini kada je počeo sukob u Ukrajini, Srbija je uvozila velike količine ruske nafte koja je bila najjeftinija na tržištu, a lane je morala da se okrene drugim tržištima, na kojima je ovaj energent skuplji.

– Najveći pad beležimo u segmentu uvoza sirove nafte iz Rusije, koji je obustavljen, a u padu je i uvoz ruda gvožđa, ulja za loženje bez biodizela i mineralnih đubriva. Ipak, najviše smo uvozili prirodni gas, ureu, mineralna đubriva, ugljenik, duvanske proizvode, proizvode namenske industrije, svinjsko meso i kaučuk.. Pokrivenost uvoza izvozom je rekordnih 69,3 odsto, uz deficit trgovinske razmene u visini od 530,4 miliona dolara – rekao je za RT Balkan Dejan Delić, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Ruskoj Federaciji.

Delić ističe da je Srbija, poštujući restriktivne trgovinske mere i zabranu tranzita proizvoda kroz EU do Rusije, u 2023. godini u odnosu na isti period prethodne godine izgubila 150 miliona dolara, jer je toliko vrednosno posmatrano smanjen izvoz u RF. Ovom evropskom zabranom stavljena je rampa na izvoz više od 200 nomenklaturisanih proizvoda iz Srbije. Direktno je zaustavljen izvoz srpskih proizvoda pre svega elektro-mašinske i hemijske industrije, spoljnih pneumatskih guma, ambalažne hartije i kartona, centrifugalnih i cirkulacionih pumpi za grejne sisteme, numeričkih mašina za brušenje, hidrauličnih agregata, boje i lakova, radio prijemnika, akumulatora…

Prema Delićevim rečima primetan je rast razmene u evrima, juanima i rubljama. Dolar je u 2022. godini imao udeo od 28 odsto u robnoj razmeni između Srbije i Rusije, dok je lane pao na svega sedam procenata.

Izvoz vina u 2023. je bio skromnih 6,7 miliona dolara, ali s obzirom na intenzivno interesovanje ruskih uvoznika i distributera alkoholnih proizvoda, trgovinskih lanaca, sagovornik RT kaže da se očekuje dodatna devizna dobit u narednom periodu. Predviđa i rast izvoza i distribucije ekskluzivnih proizvoda od tartufa i visokokvalitetnih sveže ceđenih sokova i energetskih voćnih pasti za sportiste, rekreativce i omladinu.

Izvoz jabuka u Rusiju sa druge strane smanjen je za čak 47 odsto i realizovan je u visini od oko 38 miliona dolara vrednosno, a 47.500 tona količinski.  Padu izvoza Delić smatra, doprineli su otežani logistički kanali i poskupljenje troškova transporta, ali i višegodišnji, intenzivni program ulaganja u domaće zasade u Rusiji i supstituciju uvoza o čemu svedoči i značajan rast izvoza sadnica voćnih sorti iz Srbije u Rusiju koji je u 2022. bio 10,1 miliona dolara i 12,6 miliona dolara prošle godine.

Prošle godine Srbija je u Rusiju najviše izvozila hranu za prehranu životinja, dva puta više nego u 2022. godini. U vrhu je i prodaja bele tehnike, frižidera i zamrzivača, gde je izvoz dva i po puta veći nego lane. Proizvođači hula hop čarapa su ostvarili rast izvoza u posmatranom periodu od 25 odsto, a toliki je bio i skok izvoza usluga. Nominalno posmatrano, realizovano je 727,8 miliona evra uslužnih poslova.