Podrška za uspostavljanje ZELENIH KORIDORA na glavnim graničnim prelazima sa EU

Ministri ekonomija članica Berlinskog procesa podržali su inicijative poslovne zajednice regiona za ubrzanje izgradnje zajedničkog regionalnog tržišta, kroz čvršću saradnju i što brže otklanjanje prepreka za uspešnije poslovanje unutar regiona i sa Evropskom unijom, uključujući i uspostavljanje zelenih koridora na glavnim graničnim prelazima sa EU, izjavio je Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije i zajedničke komore šest zapadnobalkanskih privreda.

Ova izjava stigla je nakon jučerašnjeg ministarskog sastanaka, u sklopu pripreme za Samit Zapadnog Balkana koji će se sledeće nedelje – kao deo Berlinskog procesa, održati u Sofiji.

Poslovna zajednica je aktivno učestovala u izradi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište koji će biti usvojen na Samitu u Sofiji. Osim toga, kako je Čadež podsetio, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana pripremio je dokument sa sugestijama privrede za stvaranje uslova za konkurentnije privređivanje naših kompanija.

Dokument je upućen na više od hiljadu adresa učesnika u procesu regionalnih integracija – predsednika država, premijera, nadležnih ministarstava i institucija zapadnobalkanskih ekonomija, Evropske komisije, briselskih i institucija zemalja članica Berlinskog procesa, CEFTA sekretarijata, Transportne zajednice, Regionalnog saveta za saradnju.

Aktivnosti zajedničke komore regiona i stavovi privrede koju okuplja, predstavljeni su i ministrima ekonomija na online pripremnom sastanku za Samit u Sofiji.

– Privreda regiona, posredstvom naše zajedničke regionalne komore i njenog Poslovnog saveta, direkno će podržati sprovođenje Plana za zajedničko tržište, u komunikaciji sa vladama regiona i institucijama u Briselu, kroz redovno izveštavanje o napretku i problemima na terenu i predloge i sugestije kako da se otklone prepreke u svakodnevnom poslovanju – najavljuje Čadež.

Za olakšanje poslovanja i smanjenje troškova, od izuzetnog značaja su obezbeđivanje slobodnog i bržeg protoka ljudi, robe i usluga kroz ceo region, standardizacija i obezbeđivanje međusobnog priznavanja sertifikata i druge dokumentacije koja prati robu, unapređenje infrastrukture na graničnim prelazima, usaglašavanje radnih vremena graničnih službi i ubrzanje carinskih procedura, usvajanje i primena sporazuma o radnim dozvolama, usaglašavanje licenci

– Koliko je važno da vlade i nadležne institucije u regionu otklone barijere za međusobno poslovanje i povezivanje kompanija unutar regiona i da što pre počne da funkcioniše zajedničko regionalno tržište, jednako važno je da privreda regiona sa što manje prepreka posluje sa Evropskom unijom – rekao je Čadež.

Neophodno je da se kroz mere kao što je uspostavljanje zelenih koridora omogući brži protok robe preko glavnih graničnih prelaza sa zemljama članicama, ali i da se kroz inkluzivno proširenje obezbedi, i pre punopravnog članstva, otvaranje jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana u oblastima u kojima su ispunjeni evropski standardi, harmonizovana pravila i uspostavljene institucije.

Izvor: Privredna komora Srbije 

Podeli na društvenim mrežama: