POSAO U LOGISTICI: Koja je vaša pozicija, a šta vi zapravo radite?

I ako je logistika u Srbiji prisutna od sredine prošlog veka i postojali su mnogi napori da se približi svim zainteresovanim stranama, svoju snagu pokazuje tek poslednjih dvadesetak godina i sa svakom godinom postaje sve značajnija industrijska grana.

Sa razvojem logistike rasla je i potreba za kadrovima iz oblasti špedicije, lanca snabdevanja, transporta i kadrova vezanih za skladište. Sve većom primenom informacionih tehnologija u logistici, javila se i potreba za kadrovima koji poseduju specifična znanja iz određenih IT sfera.

TRAŽITE POSAO? POGLEDAJTE OGLASE!

TRAŽITE RADNIKE? POŠALJITE OGLAS!

Međutim, razvoj logistike kao industrijske grane nije adekvatno ispraćen odgovarajućim radnim pozicijama.

Kako je logistika bila prisutna u mnogim preduzećima, sa njenom ekspanzijom došlo je do stvaranja jaza između radnih pozicija, naziva istih i potrebnih klasifikacija, a sve je to dovelo i do nejasnih radnih zadataka i potrebnih kvalifikacija za određene pozicije.

Taj jaz je počinjao da bude sve veći sa dolaskom logističkog uticaja iz drugih evropskih zemalja u kojima se velika pažnja posvećuje upravo kadrovima.  Ono što je u tom trenutku zateklo srpske kompanije, primoralo ih je da se prilagođavaju na svoje načine i po svojim mogućnostima, bez ikakve kontrole usaglašavanja sa logističkim stručnjacima. Situacija koja je u tom trenutku zatekla srpske kompanije, primorala ih je da se prilagođavaju na svoje načine i po svojim mogućnostima, bez ikakve kontrole i usaglašavanja sa stručnjacima iz oblasti logistike.

Ono što se polako iskazuje kao najveći problem u raskoraku između naziva radnih mesta, potrebnih kvalifikcija, radnih obaveza na određenoj poziciji i sl, jeste neadekvatno ulaganje u HR sektor, koji je ključan u svakoj kompaniji, kao i uključivanje logističkih stručnjaka u sam proces tranzicije kompanije.

Kao posledica svega toga došlo je totalne konfuzije koja trenutno vlada na tržištu.

Najveći raskol se javio u oblasti transporta i skladišta

Naime, u jednoj kompaniji imamo poziciju koja se zove „menadžer logistike“, a u drugoj kompaniiji „dispečer“.
Na prvi pogled, po samom nazivu, totalno različite pozicije, ali kada se uporede opisi poslova i platni razred to su identične pozicije. A imamo i treću kompaniju kod koje je „menadžer logistike“, pravi menadžer i najčešće nadređen dispečerima.

Istu situaciju imamo i kod pozicija „menadžer skladišta“. Tu se javljaju i nazivi poput „supervizor skladišta“, „direktor skladišta“, pa čak i „vođa skladišta“, „rukovodilac skladišta“ i sl, pri čemu i ovde postoji nejasnoća o obavezama i očekivanjama od zaposlenih na tim pozicijama.

I, bez obzira da li se krene od rukovodećih pozicija ili od krajnjih izvršilaca, situacija je ista. Veliki raskorak, velika nejasnoća i nepostojanje jasnih smernica i definicija prilikom otvaranja novih ili zamene postojećih radnih pozicija.
Zbog nepostojanja jasnih definicija u vezi opisa radnih zadataka za određena radna mesta, stvoreni su veliki izazovi koji zadaju glavobolju i zaposlenima na istim, kao i HR sektoru, a stvaraju konfuziju i na samom tržištu rada.

Usled fluktuacije i migracije zaposlenih, dolazi do borbe da se zadrže kvalitetni kadrovi, ali i da se dođe do novih kvalitetnih kadrova, te su kompanije primorane da rade na usklađivanju naziva radnih pozicija i opisa poslova, jer je to jedini ispravan način.

Svoje propuste u klasifikaciji radnih pozicija uvideli su i HR sektori i sami poslodavci, što uliva nadu da u skorijoj budućnosti možemo imati unificirane nazive radnih pozicija, sa jasno definisanim pravima, obavezama i zaduženjima za sve radne pozicije u obalsti logistike, špedicije, transporta, lanca snabdevanja, ali je za to definitivno neophodno uključiti i stručnjake iz logistike, koj će u saradnji sa HR sektorima uraditi jasne definicije za sve radne pozicije iz navedenih oblasti.

Autor teksta: Strahinja Lazić, diplomirani inženjer saobraćaja