Raste izvoz srpske privrede u SLOVENIJU

Srpska privreda beleži snažan rast izvoza u Sloveniju. Prema novim podacima Statističkog zavoda Slovenije, u prvih sedam meseci ove godine naše kompanije su povećale izvoz za 37% u odnosu na isti period prošle godine, sa 324 na 445 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Slovenije i Srbije, uprkos pandemiji virusa COVID-19 u 2020. godini ostala je na sličnom nivou kao 2019. godine i iznosila je više od milijardu evra.

– Najbolja saradnja između dve zemlje zabeležena je u poljoprivredno-prehrambrenoj i farmaceutskoj industriji. Odnedavno sve je bolja saradnja i u drugim industrijama, pa tako na primer, srpske IT firme sa svojim ćerkama firmama iz Slovenije veoma dobro posluju na najzahtevnijim tržištima. Treba napomenuti da je prehrambena industrija i dalje veliki izvozni potencijal Srbije i za ovo tržište – ističe predstavnik Privredne komore Srbije u Ljubljani Nikola Papak.

– U Sloveniji je registrovano više od 2.000 kompanija u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih lica iz Srbije. Prošle godine je sa Slovenijom trgovalo više od 4.400 srpskih kompanija, a povećava se i broj manjih kompanija iz Srbije koje svoju priliku traže na slovenačkom tržištu. Ukupna vrednost srpskih investicija u Sloveniji dostigla pola milijarde evra – kaže predstavnik PKS.

Slovenija jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, sa uloženih više od milijardu evra, ističe se u saopštenju Privredne komore Srbije.