Digitalizacija i ozelenjavanje plovidbe ključni za razvoj transporta robe Dunavom

Teretni saobraćaj na Dunavu pokazao se kao veoma značajan za prevoz robe tokom pandemije, posebno u oblasti poljoprivrednih i industrijskih proizvoda. U narednom periodu, u pogledu teretnog transporta, fokus zemalja Dunavskog sliva biti održivost vodnog saobraćaja, digitalizacija, prevazilaženje administrativnih barijera, energetska efikasnost i ozelenjavanje plovidbe, zaključak je učesnika četvrte konferencije Danube Business Talks.

Skup koji je organizovalo austrijsko Ministarstvo transporta, inovacija i tehnologije i organizacija Via Donau, održan 13. oktobra, u online formatu.

Tema ovogodišnjih izlaganja bila je uticaj pandemije na teretni i putnički vodni saobraćaj na Dunavu i rešenja za oporavak kruzinga. Kada je reč o putničkom saobraćaju, predstavnici turističkog sektora naveli su da se, nakon obustave kruzinga u prethodnoj godini, ove godine vide znaci poboljšanja. Prema njihovim rečima, značajno je pokrenuti konkretne aktivnosti kako bi se spremno dočekala normalizacija situacije i potpuni „restart“ kruzinga i na najbolji način iskoristili turistički potencijali Dunava.

Važno je da napori podunavskih zemalja u predstojećem periodu budu usmereni ka zajedničkom radu na ponovnom pokretanju i trajnom oporavku putničkog saobraćaja na Dunavu, zaključeno je na konferenciji.

Izvor: Agencija za upravljanje lukama 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.