„RŽD International“ spreman da gradi savremeni dispečerski centar za upravljanje prugama

Ruske železnice zainteresovane su da izgrade najsavremeniji dispečerski centar za upravljanje prugama u Srbiji i o tome će se razgovarati odmah po formiranju nove Vlade Srbije, izjavio je generalni direktor kompanije „RŽD International“ Sergej Pavlov.

– Već smo dobili predlog da u Beogradu napravimo najsavremeniji dispečerski centar za upravljanje prevozom. To će biti jedna od tema za razgovor koji ćemo voditi sa novoformiranom Vladom Srbije u junu – rekao je Pavlov.

Pavlov je podsetio da je bila predviđena izrada projekta za novi dispečerski centar i istakao da je on već završen i da će uslediti razgovori o njegovoj gradnji.

– Taj centar bi omogućio da se prati roba ne samo na čitavoj teritoriji Srbije, već i na teritoriji cele Evrope. To bi mnogo značilo ne samo za infrastrukturu srpskih železnica, već i za „Srbija Kargo“, jer bi tako dobili potpuno novi model za planiranje, upravljanje prevozom i upravljanje prevozom robe – kazao je Pavlov.

On je naglasio da bi Srbija tako dobila instrument za upravljanje saobraćajem sa najsavremenijim tehnologijama i tehničkim rešenjima.

Ruski Institut NIIAS i Saobraćajni institut CIP prošle godine su u Vladi Srbije potpisali ugovor o projektovanju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železnickim saobraćajem u Srbiji.

Stari dispečerski centar u Srbiji postoji već više od 30 godina i tehnološki je prevaziđen, a potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da je novi neophodan kako bismo imali moderne železnice koje će biti povezane s regionom, kao i da će načini finansiranja tog projekta biti razmatrani kada budu poznati svi tehnički detalji.

Dispečerski centar je jedan od četiri projekta predviđenih Memorandumom o strateškom partnerstvu izmedu „RŽD International“ i Infrastrukture železnice Srbije, koji je potpisan 27. oktobra 2015. u Moskvi.