REKONSTRUKCIJA pruge Tirana-Luka Drač

Albanska državna železnica potpisala je 3. februara ugovor sa italijanskom kompanijom INC za rekonstrukciju železničke pruge Drač-Tirana i izgradnju nove pruge do aerodroma Majke Tereze.

Rekonstrukcija pruge koja povezuje najveću albansku luku i glavni grad zemlje dobar je početak Evropske godine železnice na Zapadnom Balkanu, ističu u Transportnoj zajednici ZB.

Infrastruktura duž postojeće jednokolosečne pruge od 37 kilometara biće u potpunosti zamenjena. Trenutno vozovi na liniji Drač-Tirana saobraćaju prosečnom brzinom manjom od 60km/h, a cilj je da se brzina poveća na 100 km/h. Po planu, 2023, kada radovi budu završeni od Tirane do Drača stizaće se za 22 minuta.

Nova pruga do aerodroma biće duga 5,7 kilometara.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija podržavaju ovaj projekat. EBRD pomaže zajmom od 36,9 miliona evra, dok EU obezbeđuje grant za investicije do 35,5 miliona evra putem svoje Agende povezivanja za Zapadni Balkan. Osim toga, 2,75 miliona evra obezbeđeno je bilateralnih donacija, putem Okvira za investicije Zapadnog Balkana.