Transport robe posle Bregzita: Kad se jedna vrata zatvore, otvore se druga

Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, uz pandemiju korona virusa, stavio je transportne kompanije pred mnoge izazove. Ponovo uspostavljanje carinskih prepreka i rast tražnje za uslugama prevoza robe, globalna logistička kompanija cargo-partner rešila je akvizicijama, širenjem poslovnog portfolija i brzim prilagođavanjem na nove okolnosti.

Pandemija korona virusa koja je počela prošle godine, a potom izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije 1. januara 2021, doneli su ogromne promene u funkcionisanju globalne i mnogih lokalnih ekonomija. Mnoge transportne kompanije suočile su se s davno zaboravljenim carinskim preprekama na granicama UK, a enorman rast prodaje putem interneta, uzrokovan ograničenjima kretanja ljudi u mnogim zemljama, napravio je mnoge probleme u transportu robe do kupaca.

Jedan od ključnih problema je činjenica da UK više nije članica EU, pa su se na scenu vratile carinske i ostale procedure u vezi s prevozom robe, na koje su članice EU praktično zaboravile, jer decenijama posluju bez takvih barijera. Sada je situacija mnogo drugačija, pa su granice UK postale usko grlo kad je reč o snabdevanju, kaže Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji cargo-partner Srbija.

– Novi propisi izazvali su probleme kompanijama u zemljama Evropske unije, ali se za one iz Srbije ništa zapravo nije promenilo. Srbija je i dalje u statusu zemlje koja pretenduje na ulazak u EU, a ovdašnje kompanije nastavljaju da organizuju svoje aktivnosti u vezi s transportom kao i do sada. Bez obzira na sve promene naša kompanija je spremna, jer može da ponudi fleksiblina rešenja u saradnji sa partnerima i firmama koje su nakon akvizicije postale deo naše kompanije – dodaje Đekić.

Od početka godine, ova globalna kompanija proširila je svoju mrežu akvizicijom trećine britanske kompanije Aztek i celokupnog udela holandske kompanije Transcargo, utvrdivši tako svoju poziciju na starom kontinentu i obezbedivši na taj način snažniju podršku svojim klijentima.

Foto: Esther Horvathevrotun

– Uložili smo u Aztek kao prvi korak ka ustanovljanju naše kompanije na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, jer želimo da optimizujemo usluge ka klijentima u post-Bregzit periodu, a u prethodnih nekoliko meseci već smo uspeli da, preko specijalizovanih timova, uslužimo brojne klijente, putem brzih carinskih usluga i ekspresnih rešenja za vremenski kritične prevoze – kaže Stefan Krauter, generalni direktor kompanije cargo-partner.

Ogroman procenat EU kompanija počeo je da traži alternativne luke i rute, pa su tako Francuske, luke u Severnoj Irskoj, ali i one na Jadranskom moru, postale mnogo privlačnije od onih u UK, samim tim i opterećenije – u jednom trenutku, rast prometa je prevazilazio 400%.

Mnoge UK kompanije suočene su s manje ili više otvorenim zahtevima, ponekad i uslovljavanjima, da otvore predstavništva na teritoriji EU kako bi se “preskočile” carinske, transportne i ostale procedure.

Nova vremena traže i nove pristupe, što nekad podrazumeva i skidanje prašine sa starih i zaboravljenih. Tunel ispod Lamanša, koji je svojevremeno predstavljao tehnološko čudo i čak uvršćen na listu novih Sedam svetskih čuda, ponovo doživljava procvat. Od otvaranja 1994. kroz njega je prošlo oko 430 miliona tona robe, a prema nekim procenama kroz njega dnevno biva transportovano milion ekspresnih isporuka.

Tokom 2018, skoro 2.100 teretnih vozova prošlo je kroz tunel koji spaja UK s kontinentalnim delom Evrope, a 2019. kroz njega je protutnjalo oko 1,6 miliona kamiona, uz dnevni rekord od oko 3.500 njih, u oba smera. Računa se da će situacija s korona virusom, zbog koje je došlo i do promene navika potrošača – tražnje za malim paketima i rast onlajn kupovina, taj broj i uvećati.

Više informacija o Tunelu ispod Lamanša možete pročitati u cargo-partner Trendletter-u.