Za izgradnju Transportno-logističkog centra u Pirotu potrebno 12 mil EUR

Predstavnici Ministarstva finansija posetili su 17. decembra Slobodnu zonu Pirot. Na sastanku je bilo reči i o proširenju i izgradnji transportno-logističkog centra, čija se vrednost procenjuje na 12 miliona evra.

Sastanak je otvorio Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot, a prisustvovali su i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, predstavnici Slobodne zone Pirot i predstavnici korisnika zone.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, rekao je da je Slobodna zona Pirot esencionalno važna za grad, jer u njoj posluju najveći investitori i poslodavci. Govoreći o transportno-logističkom centru, on je naglasio da taj projekat može biti realizovan samo uz finansijsku pomoć države.

– Lokalna samouprava je uradila urbanističku dokumentaciju, rešila imovinsko-pravne odnose i na putu smo da izdamo građevinsku dozvolu. S obzirom na vrednost projekta, nama je neophodna podrška države, a imamo obećanje da će jedan od sedam transportno-logističkih terminala u Srbiji biti u Pirotu – naveo je Vasić.

Vladimir Ilić, direktor Slobodne zone Pirot, rekao je da iz godine u godinu beleže nivo rasta, te je od početnih 17 hektara u režimu zone sada 140 hektara. Proširena je i regionalno – na Babušnicu i Dimitrovgrad.

Ilić je najavio da bi prva faza izgradnje transportno-logističkog centra mogla da počne već 2021. godine.

U režimu Slobodne zone Pirot radi 5.700 radnika, u 22 proizvodne i 50 trgovačkih kompanija. Poslednji rezultati poslovanja, iz novembra 2020. u odnosu na novembar 2019. su znatno bolji.