Zabrana izvoza PELETA i drugih drvnih sortimenata: pogledajte detalje novih propisa

Vlada Srbije je na sednici održanoj 4. avgusta donela Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata (među kojima je i pelet), kao i Odluku o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata. 

Odlukom o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata zabranjen je izvoz 10 proizvoda iz tarifne oznake 4401. Ona je na snagu stupila 10. avgusta, a primenjivaće se do 1. novembra 2022. godine. Tekst odluke možete pogledati OVDE. 

Privremena zabrana izvoza određenih drvnih sortimenata usvojena je na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume i JP Srbijašume, saopšteno je.

– Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, doneta je sa ciljem sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata, i trajaće do 1. novembra ove godine – navodi se.

Drugim dokumentom, odnosno Odlukom o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata ograničen je izvoz 16 proizvoda iz tarifne oznake 4403, u ukupnim količinama navedenim u Odluci. Ona je na snagu stupila 5. avgusta, i primenjivaće se 90 dana od dana objavljivanja. Tekst odluke možete pogledati OVDE. 

Odlukom je omogućeno da se izvoz trupaca može vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije. Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva meseca – navodi se u saopštenju Vlade.

Cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara 

Vlada Srbije je donela i Uredbu o ograničenju visine cene peleta u cilju zaštite energetske bezbednosti Republike Srbije, a koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu.

– Predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Sprovođenje nadzora nad primenom Uredbe na terenu i kontrolisanje maloprodajne cene peleta, vršiće inspekcijski organi Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – saopšteno je.

Snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta kontrolisaće Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini, koja je formirana na sednici.

Uredbu o ograničenju cene peleta možete pogledati OVDE.