Crna Gora odustala od prodaje „Luke Bar“ kompaniji „OT Logistics“

Crnogorska vlada odustala je od prodaje 30% akcija „Luke Bar“ poljskoj kompaniji „OT Logistics“, jer nije zadovoljna ponudom ponuđača, saopštila je Vlada.

– Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore… Nakon celokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30% akcija odnosno da se „Luka Bar“ ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije „Montecargo“-a jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija „Luke Bar“ –  kazao je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za privatizaciju ministar saobraćaja Osman Nurković.

Savet za privatizaciju je odustao od posla s Poljacima, jer smatra i da je cena niska, da je nedovoljno investicija i da postoji mogućnost da ponuđač u kratkom roku postane vlasnik i preostalih 20% akcija i da preuzme kontrolu nad ovim važnim, državnim resursom, precizirano je iz Vlade.

U menadžmentu Luke Bar očekuju da će, nakon što je Vlada odustala od prodaje te kompanije poljskoj „OT Logistics“, ponude dostaviti i drugi zainteresovani kojih već u ovom trenutku ima.

Istovremeno, grupa „OT Logistics“ je saopštila da je „negativno iznenađena odlukom predstavnika crnogorske vlasti“, nakon uspešno zaključenih pregovora sa Tenderskom komisijom oko privatizacije Luke Bar.

– Iznenađeni smo odlukom Savjeta za privatizaciju Crne Gore, posebno imajući u vidu potpunu transparentnost privatizacionog procesa u kome smo učestvovali. Pregovori su uspešno zaključeni u martu ove godine i u međuvremenu nismo primili bilo kakve signale koji bi ukazivali na mogućnost otkazivanja tendera. Trenutno istražujemo ovo pitanje i obavestićemo tržište o bilo kakvim novim događajima nakon prijema zvaničnog objašnjenja od predstavnika crnogorskih institucija – rekao je Zbignjev Novik, izvršni direktor kompanije „OT Logistics“.