Masovna krađa žitarica na srpskim plovnim putevima

Na plovnim putevima Srbije pojavila se piraterija, odnosno masovna krađa žitarica, najčešće kukuruza, tvrdi direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

Saković je rekao da se više od 80% robe uglavnom izvozi Dunavom i da je krađa žitarica pojava karakteristična najviše za srpsku robu. Upozorava da to narušava ugled ne samo domaćih izvoznika, već pre svega Republike Srbije, koja je poznati izvoznik poljoprivrednih proizvoda, prenosi RTS.

– Kako čujemo od stranih kompanija koje nam se redovno obraćaju i traže da zaštitimo njihove interese ovde, mi polako postajemo evropska „crna tačka“ na tim vodnim putevima, a to ne smemo dozvoliti ne samo zbog izvoza, već i zbog ugleda zemlje – navodi Saković.

Kaže da uobičajena razlika, kada su u pitanju manjkovi u transportu žitarica, iznosi do 0,5%, a da se najčešće kreće oko 0,2 ili 0,3%, što se toleriše.

– Manjkovi koji su prouzrokovani krađom kod nas prelaze 1% – ističe Saković, koji kaže da to možda ne „zvuči strašno“, ali da je mnogo ako se radi na primer o isporuci 2,5 miliona tona robe.

Saković zaključuje da je to problem kojim bi pre svega Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da se ozbiljno pozabavi i da tu pojavu „saseče u korenu“.