Egipat: Odbačena žalba vlasnika broda Ever Given

Egipatski sud odbacio je žalbu i zahtev japanskih vlasnika teretnog broda Ever Given koji je u martu blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu punih šest dana, pišu svetski mediji.

Japanski vlasnici su tražili da se brod više ne zadržava od strane egipatskih vlasti, potrdio je advokatski tim japanskog vlasnika Šia Kisena.

„Ever Given“ je jedan od najvećih teretnih prekookeanskih brodova, koji je zbog snažnih bočnih udara vetra tokom prolaska kroz Suecki kanal 23. marta preprečio plovni put u kanalu, zaustavio saobraćaj i tako blokirao globalnu trgovinsku rutu, podseća Rojters.

Žalba koju su uložili vlasnici teretnog broda priključena je predmetu u ekonomskom apelacionom sudu u Ismailiji u kojem uprava Sueckog kanala potražuje 916 miliona dolara od vlasnika broda kao kompenzaciju za blokadu i kao uslov za njegovo oslobađanje.

Sud je danas vratio predmet nižoj sudskoj instanci koja bi trebalo da održi raspravu 29. maja, potvrdio je advokat japanske kompanije i ukazao da bi žalba bilo koje strane na novu odluku nižeg suda mogla značajno da produži ceo slučaj.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.