Hrvatska i Srbija na zajedničkom projektu na reci Dunav

Međudržavna komisija za primenu i praćenje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Hrvatske o plovidbi plovnim putevima na unutrašnjim vodama postigla je dogovor o njihovom zajedničkom održavanju.

Na nedavnoj sednici u Beogradu Međudržavna komisija je usvojila Plan postavljanja oznaka u sistemu obeležavanja zajedničkog vodnog puta reke Dunav za 2014. godinu i zadužila Direkciju za vodne puteve Republike Srbije i Agenciju za vodne putove Republike Hrvatske da pripreme zajednički predlog kritičnih sektora. Oni će biti razmotreni na sledećem sastanku, čije održavanje se planira u februaru sledeće godine u Hrvatskoj.

U Ministarstvu za saobraćaj kažu da se značaj rada Međudržavne komisije ogleda, pre svega, u međusobnoj razmeni podataka o aktuelnim projektima, dokumentima i izveštajima nadležnih tela, donošenju pravilnika i plana o obeležavanju zajedničkog vodnog puta i usvajanju objedinjenog plana postavljanja oznaka u sistemu obeležavanja, kao i usaglašavanju mišljenja i pripremi pravilnika koji će sadržati obaveze za tehničko održavanje zajedničkog dela plovnog puta Dunava.

Predstavnici Direkcije za vodne puteve prezentovali su projekat koji se odnosi na hidrograđevinske radove na kritičnim sektorima na Dunavu u Srbiji, s posebnim osvrtom na kritične sektore koji su u projektu identifikovani na zajedničkom plovnom putu. U resornom ministarstvu naglašavaju da je zauzimanje stava po tom pitanju izuzetno značajno za obe strane jer predstavlja osnov za zajednički nastup u obezbeđivanju novca za hidrograđevinske radove na kritičnim sektorima.