Zbog NESTAŠICE kontejnera izvoznik mermera koristi – drvene kutije

Podstaknuti globalnim logističkim problemima i nestašicom kontejnera, turski izvoznici okrenuli su se – drvenim kutijama!

Oporavak trgovine od pandemije koronavirusa zasenjen je hroničnim nedostatkom kontejnera za prevoz tereta, kao i ograničenim kapacitetima na brodovima, što je dovelo do velikog rasta troškova. Izvoznici su primarani da traže alternativne načine da dostave porudžbine i da se istovremeno bore sa skokom cena.

Tražeći rešenje za isporuku mermera na svoje glavno tržište – Sjedinjene Američke Države, turska kompanija DN Mermer opredelila se za drvene kutije umesto tradicionalnih kontejnera, piše logisticsinsider.in. 

Ovo preduzeće iz provincije Denizli u zapadnoj Turskoj, nedavno je tako u SAD transportovalo 11 tona mermera, u drvenim kutijama dizajniranim poput paleta. Mermer je prevezen brodom za rasuti teret, a kako navodi direktor kompanije Murat Yener, ovo je prvi put da se izvoz u Ameriku obavlja na takav način.

Kompanija, koja ima tri fabrike, dva kamenoloma mermera i oko 600 zaposlenih u Denizliju, prodaje 90% svoje proizvodnje mermera u više od 80 zemalja.

– Nestašica kontejnera i rastući troškovi otežali su nam da se takmičimo sa konkurentima u inostranstvu – rekao je Lener dodajući da se kompanija odlučila za drvene kutije, što je rešenje koje im je omogućilo transportom brodom za rasuti teret.

Kompanija je prethodno otpremila u Egipat jednu pošiljku mermera u rinfuzu takvim brodom, a ovo je prvi put da se prerađeni mermer izvozi u drvenim kutijama.