Saradnja kompanija Hisense i COSCO – Uspostavljena redovna železnička linija Trst-Velenje

Nakon uspešno obavljenih probnih transporta tokom juna ove godine, kompanija Hisense Europe saopštila je da je zajedno sa prevoznikom COSCO sredinom oktobra uspostavila redovnu železničku liniju Trst-Velenje.

–  Specijalnim Hisense kontejnerskim vozom dostavljaju se sirovine i komponente za našu proizvodnju, koje u tršćansku luku stižu COSCO brodovima – saopštila je kompanija Hisense Europe, koja gradi i novi kontejnerski terminal u industrijskom parku Velenje.

Strateški partneri COSCO i Hisense nastojaće da ovakav oblik saradnje u logistici dodatno unaprede, te da povećaju kapacitet kontejnerskog voza, koji od sredine oktobra saobraća jednom nedeljno i dovozi po 32 kontejnera direktno iz tršćanske luke u industrijski park Velenje, navodi se u saopštenju.

– Za proširenje ove saradnje već gradimo veći kontejnerski terminal u okviru industrijske lokacije Hisense Europe u Velenju, čiji se završetak očekuje ove godine. On se prostire na 6.000 kvadratnih metara i moći će da primi do 250 kontejnera. Sa već postojećim terminalom, to obezbeđuje kapacitet od 350 konejnera.

Hisense blok vozovi dugi su do 500 metara i moraju se rastaviti na više delova u Velenju, pre nego što stignu na odredište na fabrički kontejnerski terminal. Nakon istovara, prazni kontejneri se utovaraju u voz i vraćaju u luku.

Kompanija Hisense saopštila je da će se ubuduće vozom od Velenja do Trsta prevoziti i gotovi proizvodi, koje će potom COSCO brodovima slati širom sveta.

Voz od Trsta do Velenja putuje oko 12 sati. Iz kompanije ističu i da je pomorsko-železnički transport manje zavistan od ljudskog faktora, kao i da je ekološki prihvatljiviji.

– Redovna kontejnerska železnička linija Trst – Velenje znači veliko unapređenje transportnog sistema za naše fabrike u Velenju i obezbeđivanje stabilnog lanca snabdevanja, čime se podržava naš glavni cilj: obezbeđivanje visokokvalitetnih proizvoda i usluga evropskim kupcima – ističe Hisense.

– Proizvode napravljene u Evropi, osim na tržišta širom kontinenta, transportujemo i u Aziju, Ameriku, kao i u druge regione širom sveta. Mreža prevoznika COSCO Shipping je od velike podrške u tome, tako da i pored trenutnih neizvesnih i promenljivih uslova u logistici, koji snažno utiču na lance snabdevanja, možemo uspešno da ispunimo zahteve tržišta, naših krajnjih kupaca, kao i da pratimo sopstvenu strategiju rasta i razvoja – dodaje se.

Podsetimo, Hisense Europe, kao evropski deo grupe Hisense (jednog od vodećih svetskih proizvođača potrošačke elektronike i aparata za domaćinstvo) obuhvata poslovne jedinice u 27 evropskih zemalja, proizvodne pogone u Srbiji, Sloveniji i Češkoj, kao i razvojne centre u Švedskoj, Holandiji, Češkoj i Sloveniji. U njihovom potrfoliju su četiri globalna brenda: Hisense, Gorenje, Asko i Toshiba. 

Izvor/foto: hisense-europe.com