Jača saradnja luka u Trstu i Rijeci

Poslednjih nekoliko godina ubrzano razvijamo kompaniju u Hrvatskoj, fokusirani smo na luke u koje dolaze tereti, a među njima je i Rijeka. Zagrebački aerodrom raste na dnevnoj bazi, takođe. Velike su mogućnosti razvoja, ne samo morem i vazdušnim putem, mnogo tereta ide i kopnom preko Hrvatske, istakao je Enrico Samer, čelni čovek Samer&Co. shippinga, predstavljajući 100-godišnje poslovanje špediterske kompanije sa sedištem u Trstu i razvojne planove fokusirane na industrijske i bescarinske zone u kojima bi, uz bolji tranzit tereta, razvijali i visoke tehnologije, proizvodnju

– Severni Jadran predstavlja vrata za terete s Dalekog istoka, a Luka Trst ima jake veze s Lukom Rijeka –  poručio je Samer čija kompanija preveze više od 200 hiljada kamiona i kontejnera godišnje, a predstavništva imaju u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Mongoliji i Japanu.

Generalni direktor Luke Trst, Mario Sommariva, uverava da je optimalna opcija za sve severnojadranske luke – saradnja.

– Već imamo projekte s Lukom Rijeka, unapredićemo tu saradnju. U budućnosti, a i već sada, sve je veći pritisak razvoja industrije iz istočnog dela Evrope. Zato verujemo da Jadran može biti logistički sistem za tu industriju, uključujući sve luke u severnom delu Jadrana – kaže Sommariva.

Na pitanje da precizira tu saradnju, čelni čovek tršćanske luke otkriva da im je cilj dalji razvoj Udruženja severnojadranskih luka koji uključuje Veneciju, Kopar, Trst i Rijeku.

– Imamo šansu sarađivati i graditi zajedničku budućnost. Puno investiramo u železnicu, da povećamo kapacitet prevoza –  poručio je Sommariva.

Činjenica je da su sve mediteranske luke zajedno zapravo malog kapaciteta u odnosu na severnoevropske. Ipak, promet im raste: Kopar je lani zabeležio 988 hiljada TEU-a, što mu je blizu maksimalnog kapaciteta, Trst je drugi po prometu sa 625 hiljada, dok Rijeka beleži 227 hiljada TEU-a, prenosi seebiz.eu.