Jadranske luke alternativa za izvoz žitarica iz Ukrajine

Zbog rata u Ukrajini, transport žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda preko ukrajinskih crnomorskih luka na sever Afrike je onemogućen. Trenutna situacija predstavlja globalnu pretnju u snadbevanju hranom, jer trećina ukrajinskog izvoza ide u Afriku, koja bi zbog toga mogla da se suoči s glađu.

Međutim, hrvatske luke na Jadranu mogu biti alternativni način za prevoz žitarica iz Ukrajine. Velike količine žita trebalo bi kopnenim putem dovesti u Evropu, a zatim bi iz morskih luka mogle biti prebačene u Afriku.

U normalnim okolnostima, 75% ukrajinske proizvodnje žitarica ide u izvoz, što predstavlja petinu ukupnih ukrajinskih izvoznih prihoda. Pre ruske invazije, 90% izvoza žitarica i uljarica išlo je preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Hrvatska državna sekretarka u ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko Zgombić učestvovala je na sastanku Sekretarijata za opšte poslove, na kojem se razgovaralo o pripremama za dva predstojeća samita Evropske unije – o Ukrajini, sigurnosti hrane i energetici.

– Na sastanku sam skrenula pažnju da hrvatske luke na Jadranu stoje na raspolaganju i da mogu biti učinkovit i kratak put prema severu Afrike – izjavila je Metelko Zgombić, prenosi portal seebiz.eu.

Evropska komisija je pre desetak dana predstavila akcioni plan koji predviđa uspostavljanje saobraćajnih koridora solidarnosti, kako bi se omogućio izvoz žitarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kopnenim putem, jer su ukrajinske luke blokirane zbog trenutnog stanja u zemlji, piše seebiz.eu.