Kraj ere ekstremnog profita – Brodari beleže pad zarade od čak 90%

Posle dve izuzetno profitabilne godine za brodare u kontejnerskom sektoru, tržište se vraća na normalne, post-pandemijske nivoe, navodi Sea-Intelligence u analizi drugog kvartala 2023.

Renomirana konsultantska kuća bavi se istraživanjem i analizama u okviru globalnog lanca snabdevanja, sa fokusom na transport kontejnera. Kako navode u analizi objavljenoj krajem avgusta, dok je četvrti kvartal 2022. godine dao prve uvide u to kako bi vraćanje tržišta u normalu moglo izgledati, prvi kvartal 2023. bio je prvo razdoblje u kojem su brodari zaista osetili pad operativne dobiti.

Trend se nastavio i tokom drugog kvartala ove godine, kada je ukupna operativna dobit brodara (EBIT – Earnings Before Interest and Taxes) pala za čak 90% u odnosu na isti period prošle godine, na nešto više od 3 milijarde američkih dolara.

Dok je većina brodara i dalje poslovala pozitivno, Sea-Intelligence izveštava kako su ZIM i Wan Hai ponovno zabeležili gubitke. Dok je ZIM već imao problema s profitabilnošću u prethodnim kvartalima tokom poslednje decenije, ovo je prvi put od 2012. godine da Wan Hai beleži gubitke.

– Nijedna od ovih brodarskih kompanija nije uspela održi visinu svoje operativne dobiti po TEU jedinici (EBIT/TEU) u 2023. godini, pri čemu je najveću dobit u drugom kvartalu 2023. imao OOCL, koji je imao 305 USD po TEU jedinici.  Prošle godine je najmanji EBIT po TEU jedinici u drugom kvartalu 2022. iznosio 1.377 USD/TEU – navode analitičari Sea-Intelligence.

Izvor: Sea-Intelligence

 

Brodari kao što su Maersk, Hapag-Lloyd i ONE zabeležili su znatno manju operativnu dobit po TEU, u rasponu između 130 do 300 USD/TEU (Maersk 207 USD/TEU, Hapag-Lloyd 298 USD/TEU i ONE 137 USD/TEU). S druge strane, ZIM beleži negativan EBIT po TEU (-195 USD/TEU jedinici). Drugim rečima, ZIM je izgubio 195 USD za svaku prevezenu TEU jedinicu u drugom kvartalu 2023. godine.

Glavni razlog za pad profitabilnosti je smanjenje vozarina, koje su pale za 48% do 67%, prema podacima kompanija koje javno objavljuju ove podatke. Pad apsolutnih količina prevezenih kontejnera takođe je igrao ulogu u padu profitabilnosti.

– Međutim, ono što je iznenađujuće je da je ZIM, jedna od samo dve kompanije koje su zabeležile gubitak operativne dobiti, povećao obim prevezenih kontejnera za 0,5% globalno, i za otprilike 13% na Transpacifičkim rutama, kao i na rutama između Azije i Evrope – navode iz Sea-Intelligence.

Foto: Pixabay.com/Frauke Feind, ilustracija pro

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.