Land Rover u Luci Kopar – Uspostavljena i železnička ruta od fabrike u Slovačkoj

Voz natovaren sa 198 automobila Jaguar Land Rover (JLR) stigao je juče na automobilski RO-RO terminal luke Kopar.

Uspostavljanje železničke rute predstavlja važan korak u saradnji koparske luke i JLR.  Ovaj proizvođač automobila preko Kopra isporučuje od 2017, kada su započeli saradnju sa partnerskim proizvodnim pogonom iz Graca u Austriji. Od otvaranja sopstvenog pogona, u slovačkom gradu Nitra u oktobru 2018, obim izvoza konstantno raste.

Uz redovan kamionski transport, automobili će iz Nitre sada stizati i vozom.

Jaguar Land Rover je odabrao logističku rutu preko ove luke zbog velikog iskustva u stručnom rukovanju automobilima i velike mreže auto-prevoznika do Mediterana i Azije.

U Luci Kopar tokom prvog kvartala pretovareno je 162.722 automobila, što je pad od 4% u odnosu na uporedno radzoblje tokom prošle godine. Sa druge strane, investicione aktivnosti su u punom jeku – završen je namenski železnički pristup, a nedavno i novi RO-RO vez, dok se gradnja dodatne garaže za 6.000 jedinica odvija po planu.

Prema rangiranju koje svake godine objavljuje Automotive Logistics – Finished Vehicle Logistics, Koper je u 2019. bio sedma najveća luka za prevoz automobila u Evropi i treća na Mediteranu.

Izvor/foto: luka-kp.si

Podeli na društvenim mrežama: