TOP 25: Nova lista najvećih avio kargo prevoznika

FedEx, UPS i Qatar Airways i u 2020. bili su na čelu liste najvećih avio-kargo prevoznika. Ipak, na spisku TOP 25 prošle godine bilo je i velikih dobitnika i velikih gubitnika, pokazuje najnoviji izveštaj Međunarodne asocijacije za vazdušni transport (IATA).

Podaci pokazuju da je kod prevoznika sa ove liste na godišnjem nivou došlo do smanjenja prometa u tona-kilometrima (CTK) za 3,3%. To je svakako bolji rezultat nego što je slučaj kod cele industrije, gde je pad iznosio 9,1%).

Izvor: IATA

Pad potražnje rezultat je poremećaja u lancu snabdevanja uzrokovanih strogim blokadama, nedostatkom kapaciteta u putničkim avionima zbog obustave putničkog saobraćaja, kao i direktnog uticaja karantina, navodi IATA. Sa druge strane, ublažavanje mera počev od maja prople godine, rast e-trgovine, kao i jačanje proizvodnih aktivnosti, pomogli su avio-kargo sektoru da se brzo oporavi kako je godina odmicala.

Na vrhu liste ponovo se našao američki gigant FedEx, čiji je obim povećan za 12,3% na godišnjem nivou  – na 19,7 milijardi CTK (cargo tonna-km). Ova kompanija imala je velike koristi od povećanog obima e-trgovine, pošto su se američki kupci masovno orijentisali na online kupovinu.

Severnoamerički prevoznici ostvarili su tokom prošle godine rast u CTK od 4,5%, što su zapravo najbolje performanse pojedinačne regije u 2020. Osim Severne Amerike, rast je teretnog prometa je inače zabeležen jedino kod prevoznika u regiji Afrike (1,8% u odnosu na godinu pre).

– Snažan fiskalni stimulans u SAD povećao je potražnju za robom proizvedenom u Aziji, što je omogućilo da promet severnoameričkih kompanije zabeleži rast od 4,5%. Situacija nije išla na ruku azijsko-pacifičkom regionu, delom i zbog toga što je promet u regiji bio slab. Rezultati kod afričkih prevoznika su porasli za 1,8% zbog manje strogih blokada i preventivnih mera – navodi se u IATA izveštaju.

Drugoplasirani UPS takođe je imao koristi od oživljavanja američke ekonomije i naglog porasta potražnje za e-trgovinom, te se njegov teretni promet povećao za 11,9% na 14,4 milijardi CTK. To poboljšanje bilo im je dovoljno da „preskoče“ Qatar Airways, koji je pretrpeo uticaj smanjenja putničkih letova. Ipak, iako se smanjenje trbušnih kapaciteta odrazilo na Qatar, ova kompanija uspela je da ostvari povećanje teretnog prometa od 5,5% i stigne do 13,7 milijardi CTK.

Trendovi 

Ono što je važno napomenuti kada je reč o IATA statistici, jeste da ona uključuje samo redovne (zakazne) letove, a ne i čarter operacije. Pandemija COVID 19 dovela je do velikog povećanja čarter letova, što je moglo da utiče na rangiranje, ukoliko su se pojedine kompanije u 2020. više nego ranije oslanjale na čartere, piše specijalizovani portal aircargonews.net,

Još jedan značajan trend bio je uspeh avioprevoznika sa velikom teretnom flotom u poređenju sa kombinovanim prevoznicima i prevoznicima koji se oslanjaju na trbušne kapacitete putničkih aviona. Velike uzlete na listi TOP 25 su, na primer, ostvarili Kalitta Air i Aerologic – i jedna i druga kompanija pomerile su se za deset mesta unapred, usped povećanja potražnje za 45%, odnosno 36%. Kompanije koje su takođe prijavile dvocifren rast bile su China Airlines (18,4%) i Atlas Air (20,7%)

Za razliku od kompanija sa velikom teretnom flotom, British Airways, Air France i American Airlines su ispali sa liste 25 najuspešnijih avio-kargo prevoznika.

Veliki pad na listi ubeležila je i Lufthansa, koja je skliznula za čak 8 mesta – na 15. poziciju (usled pada potražnje od 33,2%).

Lufthansa je tako u 2020. izgubila tutulu najbolje rangirane nemačke avio-kompanije za teretni prevoz, budući da je pretekao AeroLogic iz Lajpciga, piše aircargonews.com. 

Kompletan izveštaj Wordl Air Transport Statistics 2021 dostupan je OVDE.