Ninoslav Krstevski, generalni direktor TEU Shipping & Forwarding – Jak tim i velika podrška grupacije ključ za dobar rezultat

TEU Shipping and Forwarding Group skoro dve decenije klijentima širom sveta pruža širok spektar transportnih i logističkih usluga. Matična kompanija osnovana je 2004. u Solunu sa fokusom na brodski transport, da bi se tokom godina portfolio, kao i broj kancelarija, konstantno širio. Mrežu kompanije danas čine firme u ukupno 5 zemalja – Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Kini, a od prošle godine i u Srbiji.

TEU Shipping and Forwarding grupa u 2022. ostvarila je promet od 120 miliona evra i trenutno zapošljava oko 250 ljudi. Prevezeno je 70.000 TEU u brodskom transportu, 2.800 tona robe u avio-transportu, oko 19.000 pošiljaka u međunarodnom drumskom transportu, kao i nešto više od 13.000 m3 u zbirnom kontejnerskom transportu.

Kompanija u Srbiji i u prvoj godini poslovanja zabeležila je zapažene rezultate. Sada su u agendi dalje širenje, investicije i nova zapošljavanja, kaže u razgovoru za PlutonLogistics Ninoslav Krstevski, generalni direktor TEU Shipping & Forwarding d.o.o.

Prvi motiv za otvaranje kancelarije u Srbiji bilo je povezivanje regiona i objedinjavanje servisa na Balkanu, budući da smo već bili prisutni u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji. Takođe, znajući da je Srbija snažno orijentisana ka Rijeci i Kopru, hteli smo da povežemo i Solun i Pirej sa tim lukama, da bi naši klijenti mogli da računaju na sve opcije koje su im potrebne, kaže naš sagovornik.

– U okviru grupacije danas je 13 kancelarija u pet zemalja. U Grčkoj su to Solun, gde je i naše sedište, luka Pirej i aerodrom Atina, u Bugarskoj Plovdiv, Varna i Sofija, u Rumuniji Bukurešt i Temišvar, u Kini Šenžen i Sjamen. U Srbiji imamo tri kancelarije – u Beogradu i Leskovcu, a od nedavno i na aerodromu Beograd. Prisustvo na više strateških lokacija omogućava nam da pružimo još kvalitetniju uslugu.

PL: Prva godina poslovanja firme uvek predstavlja najveći izazov. Ako posmatramo brojeve, kakve rezultate je u 2022. TEU Shipping and Forwarding ostvario u Srbiji?

-Ozbiljnije volumene počeli smo da radimo tek od maja prošle godine, do tada je bilo neophodno završiti sve procedure oko registracije, zapošljavanja itd. Na kraju, 2022. je zavšena sa 4,7 miliona evra prometa i sa pozitivnim finansijskim rezultatom, što je za startap i za „nultu godinu“ značajan uspeh, naročito kada se imaju u vidu i nepovoljni globalni ekonomski uslovi.

U 2023. nastavili smo rast – već u prvih šest meseci dostigli smo finansijske rezultate iz prethodne godine, povećali broj zaposlenih sa 19 na 25, a broj klijenata za 80%. Plan je da do kraja godine udvostručimo rezultate u odnosu na 2022, kao i da imamo najmanje 30 zaposlenih.

PL: Šta je bilo presudno za dobar start?

-Najpre to što smo se opredeli za zapošljavanje iskusnih stručnjaka, sa decenijskim ili dužim stažom u ovoj branši. To nam je omogućilo da klijentima pružimo uslugu na zavidnom nivou.

Osim toga, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je kompanija u Srbiji, iako veoma mlada, deo renomirane grupacije koja posluje već skoro dvadeset godina i servisira preko 8.000 klijenata širom sveta. U Grčkoj smo, na primer, jedna od tri vodeće logističke kompanije u oblasti kontejnerskog transporta. Sa kolegama iz kancelarija u drugim zemljama sarađujemo i komuniciramo na dnevnom nivou, pružajući jedni drugima podršku u različitim situacijama i razmenjujući iskustva.

PL: Koje usluge i servise biste istakli kao najznačajnije za klijente u Srbiji?

– TEU Shipping and Forwarding, na nivou grupacije, pruža sve servise u oblasti logistike i transporta.

Pomenuću samo neke:  što se tiče brodskog transporta, transport robe punim kontejnerima (FCL) i zbirni kontejnerski transport (LCL). Imamo nedeljne konsolidovane zbirne linije u uvozu iz Kine, Indije, Kanade i Amerike ka Evropi, i izvozu iz Evrope ka Americi, Kanadi, Arapskim zemljama, Kini, Indiji i Kipru.

U međunarodnom drumskom transportu imamo redovne zbirne linije sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom, kao glavne konekcije sa našim kancelarijama, kao i sa Italijom, Španijom, Nemačkom, Portugalom, preko naših partnera.

Radimo i sve vrste avio pošiljki – da bismo dali maksimum u tom segmentu, otvorili smo i kancelariju na beogradskom aerodromu. Imamo mogućnost da podržimo i time critical pošiljke.

Kako bismo mogli da pružimo kompletnu logističku uslugu našim klijentima, od samog početka u Srbiji osnovali smo sektor koji se bavi carinskim posredovanjem pri čemu imamo sopstvenu bankarsku garanciju za potrebe stavljanja robe u slobodan promet. Ovu uslugu pružamo na nivou cele Srbije, direktno preko naših već pomenutih kancelarija ili preko naših pouzdanih partnera.

Foto: ewanvong/pixabay.com

Vodimo dosta računa o bezbednosti naših pošiljaka tako da već drugu godinu za redom imamo ugovorenu polisu od špediterske odgovornosti na 1.000.000 evra, a na zahtev naših klijenata dodatno osiguravamo robu u transportu.

PL: Iz kojih industrija danas dolaze vaši klijenti u Srbiji? Koje vrste roba očekujete u budućnosti?

– Naša grupacija servisira najrazličitije vrste industrija i gotovo da ne postoje ograničenja u vrsti roba – prevozimo sve, „od igle do lokomotive“.

Sve to važi i za Srbiju, prevozimo od građe i đubriva, preko hrane i pića, pošiljki za auto industriju, pa sve do farmaceutskih proizvoda, kozmetike, odeće… Dosada smo potpisali nekoliko ugovora sa globalnim kompanijama iz oblasti autoindustrije, kao i industrije hrane i pića. Veliki deo poslova ostvarujemo u izvoznim aktivnostima, preko naše kancelarije u luci Solun.

Ove godine potpisali smo i prvi 3PL ugovor u Srbiji, reč je o stranoj kompaniji koja svoje proizvode plasira na tržište Srbije i zemljama u regionu a Beograd koristi kao regionalni centar za sve logističke aktivnosti. Specifičnost i naša prednost kod ovog posla je stručnost naših zaposlenih i razvijena mreža pouzdanih partnera što nam je omogućilo da pružimo ovakvu vrstu usluge kroz autsorsovanje određenih aktivnosti. Imamo već neke potvrde i očekujemo nove ugovore do kraja godine tako da će nam se portfolio klijenata zasigurno širiti.

PL: Da li nameravate da i u Srbiji imate sopstveno vođeno skladište, kao što je to slučaj u drugim zemljama gde ste prisutni? Šta je još u agendi za 2024?

– Da, već sada razmišljamo o tome, a sledeća godina će definitivno biti godina investiranja u opremu. Cilj je da pripremu i planiranje završimo u narednih nekoliko meseci, kako bismo u 2024. mogli da pokrenemo sopstveno vođeno skladište. Razmotrićemo i mogućnost ulaganja u vozila, ali je o tome zasad prerano da govorimo. Svakako ćemo analizirati kretanja na tržištu.

Takođe, do kraja godine ćemo aplicirati za dobijanje IATA sertifikata, koji naše kancelarije u Bugarskoj i Grčkoj već imaju.

Za potrebe carinskog zastupanja, planiramo otvaranje još nekih kancelarija u Srbiji, u zavisnosti od poslova koje ćemo dobiti i ugovora koje očekujemo.

PL: Kakvi su planovi kada je reč o daljem zapošljavanju u Srbiji? Hoće li će u vašem timu biti mesta i za mlade kadrove bez iskustva?

– Okosnica našeg plana za prve dve godine zapravo je investiranje u ljude, kako bismo najpre okupili stručan i iskusan tim. Najveći deo toga smo, kao što sam rekao, već i uradili. Do kraja godine ćemo nastaviti istim tempom, sa ciljem da formirano bazu od 30-40 zaposlenih koji bi potom prenosili znanja mladim kolegama.

U narednoj fazi pokrenućemo i zapošljavanje kadrova bez iskustva, bilo da je reč o onima koji su tek završili fakultet ili onima koji su na početku karijere. Želimo da im prenesemo ne samo veštine i znanja, nego i vrednosti koje negujemo u okviru grupacije. I u logistici, kao i u velikom broju drugih delatnosti, stručan kadar je danas deficitiran, zbog čega je ulaganje u mlade pravi put za rast tima u budućnosti.

PL: Pomenuli smo značaj činjenice da ste deo grupacije sa dugogodišnjom uspešnom tradicijom, kao i da veliku podršku imate od timova iz drugih zemalja-članica TEU mreže. Šta je to što vas još izdvaja na tržištu Srbije, šta biste istakli kao svoju prednost?

– Najpre to što smo fleksibilni i agilni, budući da nismo korporacija. Samostalni smo u radu, možemo brže i jednostavnije izaći u susret bilo kom zahtevu klijenata. Nadalje, finansijski smo stabilni i nezavisni. Nemamo kreditnih zaduženja, dosada smo sva ulaganja realizovali iz sopstvenih sredstava. Na kraju ali podjednako važno, pomenuo bih i transparentnost i pravovremenu komunikaciju kako prema klijentima, tako i prema svim našim partnerima.

PL: Pre početka ovog razgovora, pomenuli ste da je TEU Grupa snažno fokusirana na umrežavanje – kako kroz članstvo u različitim globalnim mrežama, tako i kroz razvoj partnerskih odnosa. Recite nam nešto više o tome.

– Networking je izuzetno značajan deo našeg poslovanja – TEU kao grupa danas je prisutna u oko 20 različitih globalnih mreža iz oblasti logistike. Samo kompanija u Srbiji članica je šest mreža.

Pažljivo negujemo partnerske i agentske odnose. U 195 zemalja imamo partnere, i možemo da  podržimo naše klijente sa bilo kojim servisom u bilo kojoj od tih zemalja, bilo da se radi o uvozu iz istih ili  o izvozu ka tim zemljama. I u narednom periodu planiramo da širimo bazu partnera, kako u Srbiji, tako i globalno. Na globalnom nivou, trenutno imamo više od 10.000 partnera širom sveta.