Polugodišnja analiza saobraćaja na rekama u Srbiji – Pretovareno 7,4 miliona tona tereta

Uprkos uvedenim merama i činjenici da se teretni saobraćaj zbog pandemije odvijao u posebnom režimu od kraja prvog do sredine drugog kvartala ove godine, Agencija za upravljanje lukama zabeležila je u prvih šest meseci 2020. godine 7,4 miliona tona pretovarene robe, što je povećanje od 12% u odnosu isti period prošle godine.

Najčešće pretovaren teret u lukama jeste šljunak, pesak i kameni agregati, sa udelom od 22%. Na drugom mestu su žitarice – 18% dok se na trećem mestu nalazi ugalj koji je u pretovaru učestvovao sa 14,5%. Nafta i naftni derivati nalaze se na četvrtom mestu- 13,5% a rude su na petom mestu sa 10,5% udela.

Najveća razlika u količinama u odnosu na isti period 2019. godine zabeležena je kod uglja- pretovareno je 712.259 tona više, što je rezultat mera Vlade Srbije na poboljšanju energetske stabilnosti, pokazuje polugodišnja analiza saobraćaja na rekama u Srbiji.

Osim toga, na rekama u Srbiji, pretovareno je 193.360 tona više nafte i naftnih derivata u poređenju sa prošlogodišnjim drugim kvartalom. Ostvaren je i povećan obim pretovara uljarica, veštačkih đubriva i generalnih tereta, dok su žitarice približno slične prošlogodišnjim pretovarenim količinama.

Predviđanja za treći kvartal su da će, i pored dosadašnjih dobrih rezultata, globalni efekti pandemije nepovoljno uticati na količine pretovarenog tereta na rekama, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.