Kako napreduje izgradnja pruge Novi Sad-Subotica? (VIDEO)

Izgradnja brze pruge između Novog Sada i Subotice, koja je počela u aprilu, odvijaja se na većini mesta duž trase buduće nove železničke saobraćajnice. Najintenzivniji su radovi između Novog Sada i Vrbasa, dok je najaktivniji deo gradilišta na železničkoj stanici Novi Sad, na rekonstrukciji trećeg i četvrtog perona, dok se na prvom i drugom peronu trenutno postavljaju behaton ploče, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice obustavljen je 7. aprila 2022. godine, nakon čega su demontirani koloseci, kontaktna mreža i kompletna stara železnička infrastruktura između Novog Sada i Subotice. Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a vrednost ugovora 1,16 milijardi dolara, podeća Infraž.

Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Кelebije, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačko-biciklističkim stazama, kao i ugradnju elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

U okviru izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Кelebije, biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

Tokom obustave železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice, vozovi će saobraćati osnovnim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Odžaci-Bogojevo-Sombor-Subotica i dopunskim pomoćnim prevoznim pravcem Novi Sad/Novi Sad Ranžirna-Rasputnica Sajlovo-Rimski Šančevi-Orlovat-Zrenjanin-Banatsko Miloševo-Senta-Subotica.

U videu koji sledi pogledajte kavo je trenutno stanje na gradilištima:

Od početka avgusta, podsetimo, teretni vozovi ponovo saobraćaju prugom Subotica-Segedin, koja je veoma važna da bi očekivani radovi na mađarskoj strani brze pruge Beograd-Budimpešta mogli da se odvijaju u potpunoj obustavi saobraćaja.

 

Foto: YouTube/PrintScreen