Singapur gradi prvi potpuno autonomni kontejnerski terminal

Singapur je objavio zapanjujuću informaciju – uložiće još 14 milijardi dolara u izgradnju najveće automatizovane luke na svetu! Realizacija ovog gigantskog poduhvata trebalo bi da traje godinama, kako bi terminal svoj puni kapacitet dostigao do 2040. godine.

Autonomni terminal biće sagrađen u Tuasu, u zapadnom delu Singapura, koji ovim, kako prenosi pomorac.hr, planira da dodatno ojača svoj strateški položaj čvorišta za transport robe između Evrope i Azije. 

Podaci su impresivni, pa čak i zastrašujući – izgradnjom veštačke obale u Tuasu će biti stvoreno dodatnih 1,15 miliona m2 otvorenog prostora, dok će zatvoreni kapaciteti iznositi čak 2,4 miliona kvadratnih metara. Na gatove će moći da pristaju kontejnerski brodovi duži od 450 metara, a ograničenje gaza će biti na 23 metra.

Procenjuje se da je ovo verovatno najveći lučki projekat prve polovine 21. veka, čemu govori u prilog i činjenica da će se otvaranjem novog terminala Tuas zatvoriti tri postojeća signapurska terminala: Keppel, Brani i Tanjong Pagar. Preseljenjem kapaciteta u samo jedan terminal, smanjiće se i gužve na putnim pravcima između sadašnjih lučkih postrojenja, emisija štetnih gasova, uštedeće se energija, a samim tim i novac.

Tokom celog projekta, kako se navodi, brinulo se i o ekološkom aspektu, pa je čak 6 miliona dolara uloženo u izmeštanje korala iz područja obuhvaćenog radovima.

Ukoliko se sve realizuje po planu, novi terminal u Singapuru biće pravo tehnološko čudo. Kontejnerskim divovima asistiraće autonomni tegljači, baš kao što će i svim vozilima unutar terminala upravljati super-računari. Dostavu sa obale vršiće dronovi, dok će kontrolne tačke biti opremljene najsavremenijom senzorskom opremom. Luka će primati elektronske teretnice, kao i druge e-dokumente, te će na taj način posadi uštedeti vreme i rad.

Radovi u Tuasu su već počeli i izvode se 24 sata dnevno. U projektu učestvuje nekoliko hiljada radnika, a nadležni ističu da je kompletna pripremna faza ovog projekta završena bez ijedne povrede na radu, što znači da su sigurnost i bezbednost na visokom nivou.

Ne računajući ovaj infrastrukturni projekat, pomorska industrija u Singapuru danas zapošljava oko 170.000 ljudi, te generiše oko 7% godišnjeg BDP-a.