Rekordne vozarine utrostručile dobit kompanije Maersk

Danski logistički div Moller-Maersk objavio je da je u trećem kvartalu utrostručio dobit zahvajujući rekordnim vozarinama u uslovima uskih grla u lancima snabdevanja, tokom oporavka privrede od korona-krize.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u periodu jul-septembar 2021. tri puta je viša u poređenju sa istim periodom lani i dostigla je 6,9 milijardi dolara, pokazali su konačni rezultati, koji su u skladu sa preliminarnom procenom objavljenom sredinom septembra. Prihod je porastao 67,7%, na 16,6 milijardi dolara.

Iz kompanije Maersk očekuje da će se haos u globalnim lancima snabdevanja produžiti i na sledeću godinu, ističući problem nedostatka radnika, posebno vozača kamiona, koji je onemogućio istovar robe iz stotina kontejnerskih brodova u lukama širom sveta.

– Celokupan sistem postao je jedno „ogromno usko grlo“ – izjavio je generalni direktor Soren Skou.

Nedostatak radne snage, naglasio je, najveći je problem koji sprečava kontejnere da napuste luke. Nedostatak vozača teških teretnih vozila naročito je izražen u Sjedinjenim Američkim Državama i Britaniji, uprkos „značajno povećanim platama“, istakao je.

Kako bi zadovoljio sve izraženiju potražnju, Maersk je povećao kapacitete, ali to nije rešilo problem zaguđenja u lukama zbog kojeg je u trećem kvartalu obim tereta u kontejnerskom prevozu smanjen 4% u odnosu na isti period 2019. godine. Takođe, obim je nešto manji i u odnosu na uporedni period pandemijske 2020. godine, pokazuje izveštaj danske kompanije.

– Preveliki deo naših kapaciteta primoran je da čeka pred lukama – rekao je Skou.

U kompaniji Maersk sada očekuju da će osnovno poslovanje u pomorskom sektoru rasti sporije od globalne potražnje za kontejnerima, za koju predviđaju da će ove godine rasti 7-9%. U septembarskoj proceni, očekivali su rast potražnje za 6 do 8%.

Iduće godine bi rast potražnje za kontejnerima, kako sada očekuju, trebalo da uspori na 2 do 4%, odražavajući normalizaciju nabujale potražnje za potrošačkim dobrima tokom pandemije.

Izvor: seebiz.eu