Saradnja rumunske Luke Konstanca i Luke Pančevo

Rumunska Luka Konstanca i Luka Pančevo potpisali su  danas Memorandum o razumevanju koji predvidja saradnju dve luke u pomorskom transporu i zajednički pristup projektima Evropske unije namenjenim razvoju lučke delatnosti u Rumuniji i Srbiji. Memorandum su u Beogradu potpisali generalni direktor Luke Pančevo Sanja Đurišić i generalni direktor luke Konstanca Valeriu Nikolae Jonesku (Valeriu Nicolae Ionescu), koji je istakao da se novom evropskom politikom otvaraju značajne mogućnosti za bolje pozicioniranje i razvoj vodnog saobraćaja u regionu.

Luka Konstanca, kao pomorska i rečna  luka, može smatrati izlazom Srbije na more u ekonomskom smislu, istakao je Ionescu i dodao da ona obezbeđuje jeftiniji alternativni prevoz prometu robe u Aziju i centralnu  Evropu, kao i transport iz Azije i centralne Evrope. Luka Konstanca  okupila je danas u Beogradu više od 200 privrednika iz Rumunije, Mađarske, Austrije, Hrvatske, BiH i Srbije koji su razgovarali o prednostima poslovanja preko ove rumunske luke i mogućoj privrednoj saradnji.

U predlogu Strategije razvoja vodnog saobraćaja Srbije od 2015. do 2025. Godine, koje je izradilo Ministarstvo saobraćaja, Luka Konstanca je označena kao veoma značajna. U tom dokumentu se navodi da bi razvoj kontejnerskog prevoza na Dunavu, od srpskih luka do Konstance kao pretovarne luke, a preko nje i do svih crnomorskih luka doprineo  boljoj povezanosti srpskog tržišta poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda sa brojnim tržištima, posebno velikom ruskom tržištu.

Transport robe između Rumunije i Srbije koji se obavlja kroz Luku Konstanca značajno se povećao poslednjih godina.  Za prvih sedam meseci ove godine transport robe između „Luke Konstanca“ i Srbije iznosio je 2,5 milliona tona. U ukupnom transportu, najvažnije su žitarice (više od 1,1 miliona tona), a odmah zatim ruda gvozđa i otpada (725.000 tona).