Ukrajina zainteresovana da prevozi robu preko Luke Bar u saradnji sa špediterom iz Srbije

Ukrajina je zainteresovana da uvozno-izvozne poslove obavlja preko Luke Bar, a u organizaciji nove rute trebalo bi da pomogne špediter iz Srbije, javlja Radio-elevizija Crne Gore (RTCG).

Ukrajina traži alternativne logističke rute za isporuku širokog spektra proizvoda, odgovorila je ukrajinska ambasada u Podgorici za RTCG.

Ambasada radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, posebno u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju te ambasade i dodaje da je ukrajinska strana zainteresovana da obavi dodatne konsultacije sa Lukom Bar o uspostavljanju saradnje.

Istovremeno, RTCG navodi da je proverila tačnost informacije sa sajta Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica da je Crna Gora ponudila prevoz robe preko Luke Bar.

– Informacije koje ste naveli su postavljene na sajtu Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica. Shodno tome, dodatni komentari se mogu dobiti od tog ukrajinskog kargo prevoznika – odgovoreno je iz ambasade.

Da Crna Gora nudi Ukrajini da prevozi robu preko Luke Bar u petak je objavio ukrajinski GMK.centar, navodeći da ih je o tome izvestio Centar za transportnu logistiku Ukrzaliznica. Dodaje se da je kapacitet barske luke do pet miliona tona godišnje, ali se prosečno koristi samo 50% potencijala, a da luka ima više specijalizovanih terminala, posebno za za suve rasute terete, prenosi RTCG.

– Crnogorska strana je izrazila zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa Ukrajinom na korišćenju kapaciteta Luke za pretovar i transport robe – navodi se u dokumentu na sajtu ukrajinskog portala.

Luka Bar sarađuje sa špediterima iz Srbije, kompanijom Panšped, koja će, kako stoji u dokumentu, pomoći u organizaciji.

– Spremni smo da doprinesemo uspostavljanju logističke rute za transport širokog spektra proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar – napominje predstavnik kompanije, prenosi RTCG. 

Foto: YouTube/PrintScreen, Luka Bar