Kažnjeni sa 400 EUR zbog korišćenja klime u parkiranom kamionu?

Predsednik italijanskog transportnog udruženja pozvao je na izmene bizarnog zakona koji zabranjuje vozačima da pokrenu motore da bi aktivirali klima uređaj dok je vozilo parkirano. Cinzia Franchini, portparol italijanskog transportnog udruženja, tvrdi da su neki vozači kamiona kažnjeni sa više od 400 EUR, zbog prekršaja tokom nedavnog toplotnog talasa, prenosi trans.info. 

Kako je izvestila italijanska državna televizija RAI, to pravilo je uključeno u član 157, stav 7 Kodeksa o autoputevima. Oni koji prekrše ovaj zakon mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 216 do 432 EUR.

Detalji ovog zakona nalaze se na veb stranici Italijanskog automobilskog kluba.

– Izveštaji koje dobijamo od prevoznika su da se kazne od preko 400 EUR množe. Oni su krivi što čekaju sa upaljenim motorom, kako bi našli spas od vrućine, što praksa za koju znamo da je zabranjena Kodeksom o autoputu – rekao je Francini nedavno italijanskoj štampi.

Prema Franciniju, poslednji takav primer dogodio se u Kastelnuovo di Garfanjana. Rečeno je da je vozač kamiona satima čekao da se proces utovara/istovara završi i da je motor radio samo da bi vozač izdržao visoke temperature tokom nedavnog toplotnog talasa.

– Ovih dana, sa isključenim klima uređajem, kabine vozila na sunčevoj svetlosti mogu dostići temperaturu od blizu 50 stepeni, što je situacija koja bukvalno dovodi u opasnost živote vozača, bilo da se odmaraju, ili da čekaju teret – naglašava Francini.

Portparol italijanskog transportnog udruženja je stoga pozvao na primenu zdravog razuma i na zakonske izmene kako bi se zaštitili vozači.

– Zaštita životne sredine je svakako važna, i generalno, vozila koja miruju moraju biti isključena. Ali ovde govorimo o suštinskoj potrebi za vozače kamiona. Trošenje dizel goriva za preživljavanje vrućine ne bi trebalo da bude zločin, a kažnjavanje zbog toga je besmislica.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.