Veliki planovi Luke Kopar za novu godinu – U 2021. postavljen rekord u pretovaru kontejnera

U svakom smislu neizvesna situacija u pomorskom transportu, a s njom i nepredvidivi globalni logistički tokovi, biće ono po čemu će se 2021. godina dugo pamtiti. U takvom turbulentnom periodu, pojedina poslovanja zabeležila su strmoglave uspone, dok su drugi „stidljivo“ tražili nova rešenja kako bi se što pre adaptirali. Luka Kopar, reklo bi se, pripada grupi pobednika na Jadranu, što se jasno vidi i na osnovu poslednjih decembarskih dana, koji su u ovoj luci protekli u znaku uspostavljanja novog istorijskog rekorda.

Već pre kraja godine, tačnije 29. decembra, na kontejnerskom terminalu ove luke oboren je dotadašnji rekord u pretovaru kontejnerskih jedinica iz 2018, koji je iznosio 988.501 TEU, a time je ostvaren novi istorijski rezultat.

– Očekujemo da će poslovanje u 2022. godini i dalje biti pod uticajem nestabilnosti brodskih veza i neregularnih dolazaka brodova, čemu smo već bili svedoci 2021. Svetska automobilska industrija je jedna od najteže pogođenih industrija zbog pandemije. U 2022. očekujemo da će prodaja automobila ponovo rasti kao rezultat ekonomskog oporavka. Kada je reč o protoku vozila, Luka Kopar za 2022. planira povećanje protoka vozila za 4%, u odnosu na procenu za 2021. godinu – stoji u zvaničnom saopštenju Luke Kopar.

Procenjeno je i da će propusnost u 2022. biti 3% veća (mereno u TEU kontejnerskim jedinicima) u odnosu na procenu za 2021.

Pregled ključnih investicija za narednu godinu

U okviru strateških i investicionih planova za 2022. godinu, Luka Kopar posebno ističe nekoliko ključnih investicionih projekata. Oni se odnose na povećanje kapaciteta kontejnerskog terminala (završetak proširenja južnog dela prvog mola i postavljanje dva nova kontejner lifta), izgradnju dodatnih skladišnih površina za pretovar automobila i povećanje skladišnih kapaciteta i operativnih uslova za pretovar opšte robe. Pored toga, u planu je i početak izgradnje novog kamionskog terminala i nabavka opreme.

Za planirane investicije biće izdvojeno oko 70 miliona evra, ili 32% više od procenjenog za 2021.

– Dalji rast kontejnerskog protoka i obezbeđivanje visokog nivoa produktivnosti u velikoj meri će zavisiti i od projekta proširenja Pier I. Operativna obala kontejnerskog terminala, koja je produžena za skoro 100 metara, predata je na korišćenje u junu. Nastavili smo sa izgradnjom skladišnih prostora u zaleđu Primorja, gde ćemo do sredine sledeće godine dobiti ukupno 25.000 kvadratnih metara dodatnog prostora – navodi se u zavaničnom saopštenju.

Pomenuti investicioni projekat ujedno je i najvažniji u poslednjih deset godina, kako u finansijskom, tako i u strateškom pogledu. Vrednost ukupne investicije je 45,6 miliona evra; deo sredstava dobijen je i iz evropskog projekta NAPA4CORE. Ovim i uz dodatna poboljšanja u oblasti radnih procesa, godišnji kapacitet terminala će se povećati na 1,5 miliona TEU.

– Da bismo lakše upravljali ovim količinama, već smo naručili dve nove kontejnerske dizalice super post-panamak klase (već imamo dve), za koje se očekuje da stignu sredinom sledeće godine. Pored toga, pripremamo dokumentaciju za početak izgradnje severnog dela prvog mola, koji će takođe biti namenjen za kontejnere – dalje se navodi.

Izvor/foto: luka-kp.si