Materijal za kapitalne projekte u Srbiju stiže vozovima iz Italije

Teretni vozovi koji prevoze dobra proizvedena u severoistočnoj Italiji, koja će se koristiti u realizaciji velikih građevinskih projekata u Srbiji, krenuće od Sevijana ka Beogradu do kraja septembra, saopšteno je iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture nakon skupa posvećenom jačanju saobraćajnih veza Srbije i Italije, održanom u gradu Kapriva del Frijuli.

Događaju su prisustvovali ministar za saradnju s privredom Italije Luka Ćiriani, državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Srbije Mihajlo Mišić, generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predstavnici građevinske industrije Srbije, kao i privrede iz regije Frijuli – Venecija Đulija, te izvršni direktor Societe Alpe Adria Antonio Gurrieri i predstavnici italijanske železnice.

– U cilju jačanja trgovinskih veza Italije i Zapadnog Balkana, a u skladu sa planovima za evropsku integraciju zemalja regiona, preduzeće Alpe Adria je razvilo novi logističko-železnički servis koji povezuje severoistok Italije sa Srbijom, kako bi se snažnije podržala preduzeća za proizvodnju dobara i usluga u obe zemlje – navodi se u saopštenju MGSI.

Prvo i konkretno logističko rešenje će od ovog meseca Alpe Adria početi da primenjuje kroz svoje železničke usluge, dodaje se.

Na stručnom delu skupa razmatrana su dostignuća intermodalnog transporta u okviru Evropske unije i putevi za unapređenje transportnih koridora.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.