Kako transportne platforme doprinose ekološkijem upravljanju lanca snabdevanja

Klimatske promene nanose štetu ne samo životnoj sredini već i privredi. Tako je prema podacima European Environment Agency (EEA) od 1980. godine do 2013. godine ekonomska šteta uslovljena klimom iznosila 400 mlrd EUR. Sve više proizvodnih i trgovinskih preduzeća postavljaju kao svoj cilj smanjenje emisije CO2. Italijanski start-ap „GreenRouter“ pokazuje važne potencijale za uštedu duž lanca snabdevanja.

Sistematsko posmatranje praznih vožnji i zagađenja životne sredine

U jednoj aktuelnoj studiji „GreenRouter“ na osnovu kamiona od 26 tona kategorije EURO 6 objašnjava da se štetni uticaj praznih vožnji na životnu sredinu mora posmatrati sistematski. Ovde vrednosti emisije CO2 po pređenom kilometru iznose:

–         0,9 kg prilikom punog opterećenja

–         0,7 kg prilikom prazne vožnje.

Ali prilikom pažljivijeg posmatranja dobijaju se drugačije ukupne cifre, kako objašnjava Andrea Foss, CEO „GreenRouter“-a:

– Iako potpuno utovaren kamion proizvede 25-30 procenata više emisija od praznog vozila, za teret koji je ovaj kamion mogao transportovati se angažuje još jedan kamion. Dakle, ovde se moraju sabrati prazna vožnja i dodatna vožnja. Tako prazne vožnje izazivaju više štetnih emisija od vožnji pod punim opterećenjem.

Dobro za privredu i životnu sredinu: digitalne transportne platforme

Više emisije CO2 kod praznih vožnji

Jedna od najefektivnijih mera kako bi se izbegle prazne vožnje i smanjile emisije CO2 su digitalne transportne platforme. Tako je prema merenjima „GreenRouter“-a logističko preduzeće „Rampinini Ernesto“ zahvaljujući najvećoj evropskoj transportnoj platformi TimoCom uspelo da poveća iskorišćenost voznog parka za 30 procenata, kao i dobit za 15 procenata. Istovremeno smanjenje emisije CO2 je iznosilo 23 procenata.

Ekološkiji transport dobija na značaju i kod ponađača robe za transport. Jer ako se odlučite za prevoznika koji efikasno koristi svoje resurse, istovremeno podržavate svoje sopstvene ekološke ciljeve.

To potvrđuje i Lars Laskowski, rukovodilac sektora logistike u preduzeću „MC-Bauchemie Müller“ GmbH čije preduzeće je već obavilo mnogobrojne transporte preko TimoCom-ove platforme:

– Ušteda emisija CO2 u svim oblastima lanca snabdevanja, takođe i obezbeđivanje transporta, je važna tema za „MC-Bauchemie“ i njeno sopstveno shvatanje odgovornosti i održivosti.

Tako svi učesnici profitiraju od cilja smanjenja emisija CO2 korišćenjem digitalnih transportnih platformi – ponuđači robe za transport, prevoznici i životna sredina.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.