Kamioni sa SOLARNIM panelima – Pilot projekat Austrijske pošte

Austrijska pošta (Osterreichische Post AG) pokrenula je pilot projekat korišćenja kamiona sa solarnim panelima na krovu. Testiranje tako opremljenih vozila počelo je u martu ove godine, a solarni modelu montirani na krovovima kamiona proizvode električnu energiju koja se koristi za senzore, indikatorske lampice, pa čak i klimatizacioni sistem, piše austrijski verkehr.co.at

Ovaj proces dovodi do uštede goriva, a pre svega do smanjenja emisije štetnih gasova. Osim toga, produžava se i životni vek akumulatora.

– Austrijska pošta, uz proširenje kapaciteta, fokusirana je i na to da svoju logističku mrežu prilagodi potrebama budućnosti, a koncept održivosti od izuzetnog je značaja – rekao je Peter Umundum, član odbora za logistiku u Austrijskoj pošti.

Solarnim panelima trenutno su opremljena 3 kamiona, a testiranje njihovog rada trajaće do kraja ove godine. Sami paneli su vrlo tanki (3 milimetra) i teže oko 10 kilograma. Dosadašnji testovi pokazuju da su moguće uštede goriva i do 5% po kamionu. Na kraju test-faze, analiziraće se da li će i druga vozila Austrijske pošte biti opremljena solarnim panelima, navodi austrijski transportni magazin.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.