Univerexport planira gradnju fotonaponskih elektrana na svojim distributivnim centrima

Kompanija Univerexport u narednih pet godina biće nosilac investicije od šest miliona evra, namenjene za izgradnju većeg broja fotonaponskih elektrana ukupnog kapaciteta 10 MW.

Ulaganje u obnovljive izvore energije predstavlja deo ESG strategije usmerene na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i podršku održivoj energetskoj tranziciji, saopšteno je iz Univerexporta.

– Važan korak u realizaciji ovog velikog projekta načinjen je potpisivanjem ugovora o izgradnji i održavanju elektrana sa partnerima Neopower d.o.o. Novi Sad i MT-Komex d.o.o. Beograd – dodaje se u saopštenju.

U prvoj godini projekta biće izgrađeno preko 30 fotonaponskih elektrana, na različitim lokacijama, ukupnog kapaciteta 3,5 MW, čija je vrednost blizu 2,5 miliona evra. U narednim fazama projekta, kroz njegovo planirano širenje, vrednost investicije dostići će blizu 6 miliona evra i ukupni kapacitet od 10 MW.

Ove elektrane funkcionisaće po sistemu kupac – proizvođač, pri čemu će proizvedena električna energija obezbediti deo sopstvenih potreba.

Naredna faza projekta podrazumeva izgradnju fotonaponskih elektrana na svim samostojećim, novootvorenim objektima Univerexport prodajne mreže, kao i izgradnju elektrana sa statusom proizvođača na postojećem i budućem distiributivnom centru.

Fotonaponske elektrane biće izgrađene na Univerexport maloprodajnim objektima na lokacijama Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Somboru, Jagodini, Ćupriji, Adi, Vrbasu, Kuli, Apatinu, Kikindi, Temerinu, Kaću, Rumi, itd., dodaje se u saopštenju.