Stižu električni autobusi

„Volvo Bus“ i „Siemens“ potpisali su  sporazum o snabdevanju kompletnih sistema električnih autobusa za gradove.  Prema sporazumu, „Volvo“ autobusi će kupcima isporučivati električne hibridne autobuse i električne autobuse, a „Siemens“ će snabdevati i instalirati stanice visokog kapaciteta punjenja (punjenje kapaciteta do 300 kW) za električna vozila.

Dve kompanije rade zajedno od 2012. godine u oblasti elektromobilnosti, a sada dodatno osnažuju saradnju. Zajednički cilj je da se razvije standard za infrastrukturu napajanja, kako bi se gradovima olakšao prelazak na sisteme električnih autobusa.

– Veoma smo zadovoljni zbog partnerstva sa jednom od najvećih svetskih tehnoloških kompanija, koja deli našu viziju elektromobilnosti. Sporazum nam omogućava da iskoristimo nove poslovne mogućnosti i podržimo gradove u prelasku na održive i isplativije sisteme javnog prevoza –  rekao je Håkan Agnevall, predsednik „Volvo Bus“ korporacije.

– Električni autobusi su ključni deo održivog urbanog javnog transporta. „Siemens“ i „Volvo“ objedinjuju tehnologiju i iskustvo kako bi se ovaj trend razvijao – rekao je Jochen Eickholt, direktor „Siemens Mobility“ divizije.

„Volvo Bus“ i „Siemens“ su nemačkom gradu Hamburgu već isporučili kompletno rešenje za gradsku mobilnost koje se sastoji od tri „Volvo“ električna hibridna autobusa i četiri stanice za punjenje, i oni već saobraćaju takozvanom novom gradskom „Inovativnom rutom“.

Tokom 2015. godine, električni autobusi, električni hibridi i infrastruktura za punjenje biće isporučeni švedskim gradovima Geteborgu i Stokholmu. Infrastruktura za punjenje koju obezbeđuje „Siemens“ obuhvata stanicu za punjenje, pomoćnu opremu, kablove, građevinske radove, instalaciju, puštanje u rad i održavanje.

Jednogodišnje testiranje na terenu, u Geteborgu u Švedskoj, pokazalo je da „Volvo“ električni hibridni autobus omogućava smanjenje potrošnje goriva i ugljen-dioksida do 75%, u poređenju sa Euro 6 dizel autobusima. Ukupna potrošnja energije je smanjena za 60%.  Električni hibridni autobus „Volvo“ 7900 radi u električnom modu tokom prosečnih 70% trase, bez buke i emisije izduvnih gasova. Punjenje na krajnjim stanicama traje do 6 minuta.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.