Ulje za pomfrit postaje biogorivo – Roba u McDonald’s restorane stiže „zelenim kamionima“

Nakon uspešnog pilot-projekta u Indiji i Velikoj Britaniji, i kamioni koji snabdevaju McDonald’s u Holandiji kao gorivo će korisiti biodizel nastao od ulja u kome je pripreman pomfrit. 

Kompanije Neste, McDonald’s Holandija i HAVI udružile su snage u još jednom projektu cirkularne ekonomije. Kako je saopšteno, kompanija Neste će iskorišćeno ulje pretvarati u gorivo, koje će potom koristiti HAVI kamioni. HAVI će vozilima na biogorivo snabdevati 252 holandska restorana u McDonald’s lancu, a ovim vozilima takođe će transportovati i korišćeno ulje do rafinerije u Roterdamu.

Kompanija Neste saopštila je da će korišćenje biogoriva značiti smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 90% u poređenju s fosilnim gorivima.

– Cirkularna ekonomija i korišćenje otpada su dva važna stuba našeg održivog poslovanja – rekao je Jeroen Dekkers, šef lanca snabdevanja kompanije McDonald’s Holandija.

Carl Niberg, potpredsednik kompanije Neste, objasnio je da vidi veliki potencijal u recikliranom biogorivu.

– Želimo da sarađujemo sa preduzećima i gradovima koji razmišljaju unapred i pretvorimo iskorišćeno ulje, masti ili drugi otpad u obnovljiva goriva i druge proizvode. Ulje koje je u McDonald’s restoranima korišćeno za prženje pomfrita je odlična sirovina za naš Neste MI dizel. Reč je o alternetivnom gorivu sa niskom emisijom štetnih gasova, za čije korišćenje nije potrebna nikakva modifikacija postojećih dizel-motora – naveo je Niberg.

Izvor/foto: neste.com