„Volvo“ uvodi kamione na gas

„Volvo Trucks“ proširuje svoj evropski asortiman modela uvođenjem nove verzije modela Volvo FE koji radi samo na prirodan zemni gas – metan. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija.

Opremljen je novim 9-litarskim Euro VI motorom na gas sa tehnologijom na bazi svećice i automatskim menjačem.

–  Pomoću modela Volvo FE CNG omogućavamo firmama da se puno voze po gradskim sredinama uz daleko manji ekološki uticaj. Mnogi gradovi širom sveta traže alternativu za kamione na dizel gorivo. Posebno u oblasti rukovanja otpadom, obnovljiva goriva su čest zahtev za obezbeđenje prodajnog ugovora –  kaže Kristina Erikson (Christina Eriksson), menadžer odeljenja za alternativne pogonske grupe u firmi „Volvo Trucks“.

Metan ne ispušta miris kada sagoreva i sadrži vrlo malu količinu štetnih čestica. Ako se metan dobija od biogasa, tj. na bazi organskih materija, emisija ugljen-dioksida je do 70% manja nego kod kamiona sa dizel motorom. Volvo FE CNG se pogoni pomoću potpuno novog 9-litarskog Euro VI motora sa tehnologijom na bazi svećice koji proizvodi 320 KS i maksimalan obrtni moment od 1.356 Nm.

– Tehnologija na bazi svećice je posebno pogodna za cikluse vožnje pri kojima kamion prelazi kratka rastojanja uz česte polaske i zaustavljanja –  objašnjava Kristina Erikson.

Pomoću potpuno automatskog menjača kamion zadržava iste izvanredne vozne karakteristike i produktivnost kao i standardni Volvo FE. Osim toga, automatski menjač obezbeđuje brži odziv pogonske grupe.

– Metan je gorivo koje će postati dugoročna održiva alternativa za dizel gorivo. Sada je u centru pažnje saradnja sa raznim javnim službama i privatnim korporacijama u vezi sa sastavljanjem relevantnih pravila i stvaranjem odgovarajućih preduslova za pozitivan razvoj –  kaže Lars Mertenson (Mårtensson), direktor odeljenja za ekološka pitanja firme „Volvo Trucks“.

Prodaja novog modela Volvo FE CNG u Evropi počinje u avgustu, a serijska proizvodnja početkom 2015.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.